Медия без
политическа реклама

Microsoft и OpenAI пускат "Прометей"

09 Февр. 2023

Microsoft Corp обновява своята търсачка Bing и уеб браузъра Edge с изкуствен интелект, съобщи мегакомпанията, афиширайки амбицията си да си върне лидерството на пазарите на потребителски технологии, където изоставаше.

Производителят на операционната система Windows залага бъдещето си на изкуствения интелект чрез милиарди долари инвестиции и директно предизвиква Google на Alphabet Inc, който от години изпреварва Microsoft в технологиите за търсене и браузър.

Сега Microsoft предлага интелигентен чатбот, внедрен в Bing AI, който може да обобщава уеб страници, да синтезира различни източници, дори да съставя имейли. Microsoft очаква, че всеки процентен пункт дял, който печели, ще донесе още 2 милиарда долара приходи от реклама в мрежата за търсене.

Работейки със стартиращата компания OpenAI, Microsoft се стреми да изпревари своя съперник от Силиконовата долина и потенциално да претендира за огромни приходи от инструменти, които ускоряват създаването на съдържание, автоматизирайки задачи.

„Тази технология ще промени почти всяка категория софтуер“, каза изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела пред репортери на брифинг в централата на компанията в Редмънд, Вашингтон.

Делът на компанията в търсенето досега е около една десета от пазара. Много инвеститори обаче виждат новата технология като печалба за всички играчи. Акциите на Microsoft затвориха с 4,2% ръст във вторник, докато Alphabet се повиши с 4,6%.

Силата на така наречения генеративен AI, който може да създаде практически всеки текст или изображение, излезе на преден план миналата година с пускането на ChatGPT,  сензационния чатбот на OpenAI.

Новата търсачка Bing на Microsoft е в ограничена предварителна версия за настолни компютри и ще бъде достъпна за мобилни устройства през следващите седмици. Компанията се надява, че отзивите на потребителите ще подобрят нейния изкуствен интелект, който според представители на Microsoft все още може да произвежда фактически невярна информация.

В сърцето на новия Bing е това, което Microsoft нарича Prometheus model – най-мощната технология на OpenAI, допълнена при поискване от уеб данни в реално време от Bing. Това означава, че чатботът на Bing може да информира потребителите за текущи събития, стъпка отвъд отговорите на ChatGPT, които в момента са ограничени до данни от 2021 г.

Джорди Рибас, корпоративен вицепрезидент на Microsoft, каза пред Ройтерс, че технологичният напредък, на който неговият екип стана свидетел миналото лято, насърчи компанията да продължи напред с Bing.

Главният финансов директор на Microsoft също каза, че "следващо поколение" технология на OpenAI захранва неговата търсачка, въпреки че служители отказаха да уточнят дали това включва дългоочаквания ъпгрейд на стартъпа, известен като GPT-4.

Microsoft има за цел да предостави технологията OpenAI, включително ChatGPT, на своите облачни клиенти и да добави същата мощност към целия си пакет от продукти, не само към търсенето.

В близко бъдеще анализаторът на Gartner Джейсън Уонг каза, че "партньорството на Microsoft с OpenAI е по-подходящо за бизнес клиентите." Въпреки това, каза той, това също може да причини смущения в потребителския бизнес. 

Google обаче взе под внимание предизвикателството на Microsoft. В понеделник той представи своя чатбот, наречен Bard, тъй като планира да пусне свой собствен AI с възможност за търсене.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

чатбот, OpenAI, БАРД, Прометей