Quantcast

Медия без
политическа реклама

САЩ откриха китайски боеприпаси в Украйна

Смята се, че те са били изстреляни от руската армия

18 Март 2023
ЕПА/БГНЕС

САЩ потвърдиха, че на бойните полета в Украйна са използвани китайски боеприпаси, за които подозират, че са били изстреляни от руските сили. Това са съобщили американски правителствени източници, цитирани от агенция Киодо и БТА.

Американското правителство е установило, че намерените в Украйна боеприпаси са произведени в Китай, след като е анализирало състава им и други фактори, заявиха източниците. Те обаче не разкриха какъв вид боеприпаси са били намерени.

Не е ясно дали боеприпасите са били доставени от Китай. Вашингтон обаче е готов да предприеме действия, ако се потвърди, че Пекин е източникът.

На фона на множеството разногласия между САЩ и Китай, наскоро официални лица заявиха, че Вашингтон разполага с разузнавателна информация, която показва, че Пекин обмисля да изпрати оръжия и боеприпаси на Русия.

"Това е нещо, за което сме бдителни и продължаваме да наблюдаваме внимателно", заяви служител на Държавния департамент на САЩ. Вашингтон е уведомил някои от своите партньори за потвърждението.

Очаква се китайският президент Си Цзинпин да направи тридневно държавно посещение в Москва, което започва от понеделник.

Ключови думи:

война

Още по темата