Медия без
политическа реклама

Русия е загубила 70-80 000 души във войната в Украйна

Още един от защитниците на "Азовстал" почина в затвора в ДНР

09 Авг. 2022Обновена

Русия е загубила между 70 000 и 80 000 души за шестте месеца война в Украйна. Става дума за убити или ранени руски войници, съобщи зам.министърът на отбраната на САЩ Колин Кал, цитиран от международните агенции. Според него числото е забележително, особено като се има предвид, че Русия не е постигнала нито една от целите, поставени от президента Владимир Путин в началото на войната.

Според данните на украинския Генерален щаб убитите руски войници са 42 640, сред които 11 генерала. Русия отдавна не съобщава какви са ѝ загубите. За  последно официална информация беше дадена на 25 март. Тогава от руското МО съобщиха, че в Украйна са загинали 1351 военнослужещи.

Украйна също не е словоохотлива по темата. През юни бе съобщено, че от 100 до 200 украински защитници загиват на фронта. Според министъра на отбраната Алексей Резников в момента числото е много по-малко. "Около два-три пъти по-малко е. Мисля, че са около 30-50 души на ден. Но конкретните числа може да ги даде Генералният щаб", каза съветникът на президента Зеленски Михаил Подоляк. Той разясни, че шокиращите данни са били при прехода от първата към втората фаза от войната, когато започваше голямата артилерийска позиционна война и украинските позиции бяха засипвани със снаряди от различни калибри, а нямаха с какво да отговорят. Днес украинците разполагат с повече западно оръжие и затова загубите им са много по-малки.

САЩ одобриха поредния пакет военна помощ за Украйна на стойност 1 млрд. долара, в който влизат боеприпаси за HIMARS, артилерийски оръжия и миномети, противотанковите системи Javelin и AT4, боеприпаси, медицинско оборудване и др. Досега американското правителсство е предоставило на Украйна военна помощ за 9,8 млрд. долара, се казва в изявление на държавния секретар Антъни Блинкен.

За последния месец Русия успя да се придвижи в Донбас с 10 км, изчисляват от британското разузнаване в последния си анализ за ситуацията на фронта. "Основното придвижване е в района на Бахмут. На останалите участъци от фронта в Донбас руските войски са се придвижили на не повече от 3 км. Независимо от интензивното използване на артилерията в тези райони, Русия не успя да натрупа боеспособна пехота, която да й осигури съществено придвижване напред", пише още в анализа.

Междувременно още един от защитниците на "Азовстал" почина в затвор в Донецката народна република. Според ТАСС става дума за участник в "диверсионно-щурмовата групировка „Медведи SS“», който страдал от "наркозависимост, довела до влошаване на хроничните му заболявания".

На 10 юли в затвор в ДНР "от болести и стрес" почина британският доброволец Пол Ури, който бе пленен край Мариупол.

На 29 юли в колонията Еленовка, намираща се също на територията на ДНР, при взрив загинаха 53-ма военнопленници от "Азовстал", а над 130 бяха ранени. Руснаците обвиниха украинската страна, че е обстрелвала колонията с HIMARS. Повечето независими експерти и Украйна обаче твърдят, че става дума за взрив, поставен вътре в помещението. Въпреки обещанията, Русия все още не е допуснала представители на Червения кръст и ООН в Еленовка.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предложи западните страни да затворят границите си за всички руснаци.

"Каквито и да са руснаците... нека вървят в Русия... Най-важните санкции са затварянето на границите. Нека живеят в собствения си свят, докато не променят философията си", каза украинският президент в интервю за "Вашингтон пост". Според него всички руснаци са отговорни за правителството, защото са го избрали и не се борят срещу него. "Това са единствените начини да повлияем на Путин", каза украинският президент.

Ключови думи:

Русия, Украйна, САЩ, убити, ранени

Още по темата