Медия без
политическа реклама

Пригожин: Всеки ден поставяме хиляди в ковчези

Или се изтегляме, или умираме, заяви в интервю ръководителят на "Вагнер"

30 Апр. 2023

Ръководителят на руската наемническа група "Вагнер" Евгений Пригожин заплаши, че ще изтегли войските си от град Бахмут в Украйна на фона на големия брой жертви, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Всеки ден имаме купчини от хиляди тела, които поставяме в ковчези и изпращаме у дома", заяви Пригожин снощи в интервю за руския военен блогър Семьон Пегов. Загубите са пет пъти по-големи от необходимото заради липсата на артилерийски боеприпаси, каза Пригожин.

Ръководителят на "Вагнер" заяви, че е изпратил писмо до руския министър на отбраната Сергей Шойгу с молба за доставки във възможно най-кратък срок. "Ако недостигът на боеприпаси не бъде попълнен, ние сме принудени - за да не бягаме след това като страхливи плъхове - или да се изтеглим, или да загинем", заяви 61-годишният Пригожин.

Пригожин каза още, че вероятно ще бъде принуден да изтегли част от войските си, но предупреди, че това ще означава, че фронтът ще се срине на други места. От месеци в Източна Украйна се водят боеве за Бахмут. Загубите и на двете страни са големи. Украинските защитници контролират само малък район в западната част на града.

Киев заяви, че Москва няма да успее в усилията си да отреже Бахмут от украинските пътища за доставки. "От няколко седмици руснаците говорят за завладяване на "пътя на живота", както и за запазване на огневия контрол над него. В действителност всичко е различно", заяви снощи пред онлайн изданието zn.ua говорителят на Източната група на украинските въоръжени сили Сергий Черватко. Въпреки че се водят боеве за пътя от Бахмут до Часов Яр, руснаците не успяват да нарушат снабдяването на защитниците, каза Черватко. Агенция ДПА отбеляза, че не е успяла да провери тази информация от независими източници.