Медия без
политическа реклама

Украйна освободи ключово село край Бахмут

Експериментален морски дрон е повредил руския кораб "Самум" край Севастопол

15 Септ. 2023Обновена
 Боевете за Андреевка се водят от май, но ВСУ успя да я освободи, което открива пътя към обкръжението на Бахмут
Боевете за Андреевка се водят от май, но ВСУ успя да я освободи, което открива пътя към обкръжението на Бахмут

Украйна е освободила Андреева, което се намира на 3 км от Бахмут. "В хода на щурмовите действия е овладяна Андреевка в Донецка област. Врагът търпи значителни загуби в жива сила и техника. Нашите бойци се укрепват на достигнатите рубежи", съобщиха от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна /ВСУ/.

Бойците, които превзеха Андреевка, са от 3 отделна щурмова бригада. В своя Телеграм канал те написаха, че 72 мотострелкова бригада на Русия е напълно разбита. "В резултат на мълниеносна операция руският гарнизон в Андреевка бе отцепен от основните сили и унищожен. За две денонощия бяха ликвидирани началника на бригадното разузнаване на врага, трима командири и почти цялата пехота заедно с офицерите и значително количество техника. Боевете продължават. Нашите подразделения се закрепват на новите позиции", добавят украинските бойци.

По-късно от бригадата разпространиха видео, на което използват за първи път уникален дрон с високоговорител, през който поставят ултиматум на останалите руски войници в Андреевка да се предадат в рамките на 10 минути. В противен случай ще бъдат унищожени. Според украинците голяма част от оцелелите окупатори са се предали.

Следобяд беларуският батальон "Кастус Калиновски", воюващ в състава на ВСУ, обяви, че контролира село Клещеевка (намиращо се на 7 км от Бахмут). В Телеграм канала на батальона бе публикувано видео от самото село. Генщабът на ВСУ не е съобщавал за освобождаването на Клещеевка. По-късно видеото бе изтрито, а от батальона казаха, че боевете продължават.

 

Боевете за Андреевка и Клещеевка продължават вече няколко месеца. Те са важни точки на южния фланг на Бахмут, защото се намират на господстващи височини. Превземането им ще позволи на украинските войски да разгърнат настъплението си на изток, за да блокират Бахмут от юг. За да спре настъплението, руската армия прехвърли допълнителните подкрепления на този фронт.

ВСУ упорито продължава настъплението към Бахмут, въпреки че според западни медии американските военни настоятелно съветват украинското командване да концентрира усилията си на Запорожкия фронт, където при успех ще бъде прерязан сухопътният коридор към Крим.

Стратегическото значение на Бахмут не е голямо - дори той да бъде освободен, ще е трудно да бъде развито настъплението по-нататък. Но превземането на Бахмут ще има силно информационно-политическо и символично значение, тъй като това е единствената победа, която руската армия може да отчете за последната половин година. За превземането на Бахмут частната военна компания "Вагнер" и редовната руска армия жертваха хиляди войници и огромно количество техника. Освен това руската армия е принудена не само да държи огромни сили в този район, които в противен случай може да прехвърли на юг, но и да прехвърля резерви, за да удържи фронта, отбелязва украинският военен коментатор Александър Коваленко.

От друга страна, тук руснаците нямат мощни укрепления, каквито те успяха да изградят на юг. Тактиката на украинците е обичайна. Според командващия сухопътните сили на Украйна Александър Сирски, ВСУ няма намерение да атакува Бахмут челно, а ще се опита да го заобиколи по фланговете, за да създаде опасност от обкръжение и да принуди руските войски сами да напуснат града. Задачата обаче не е проста - на северния фланг почти няма придвижване, а дори и с успеха с Андреевка, украинските войски трябва да преодолеят голямо разстояние.

Освобождението на Андреевка се потвърждава и от някои руски военни кореспонденти. Те твърдят, че е оставена и Клещеевка. Основната причина според тях е липсата на снаряди. Други обаче твърдят, че в двете села все още продължават боевете.

 

Експеримент

Украински експериментален морски дрон е ударил на 14 септември руския ракетен кораб "Самум", недалеч от входа на Севастополския залив. Дронът е попаднал в задната дясна част на кораба, нанасяйки значителни щети. Източници от Службата за сигурност на Украйна твърдят пред украински военни Телеграм канали, че руснаците е трябвало да закарат "Самум" на буксир за ремонт.

За атаката е използван нов модел морски дрон, който може да работи в бурно море, криейки се във високите вълни. По време на операцията вълните в района са достигали височина 1,5 - 2 м.

Руското министерство на отбраната съобщи, че ВСУ са се опитали да атакуват "Самум" с безекипажен катер на 14 септември. Оттам твърдят, че атаката е била неуспешна.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Бахмут, Андреевка

Още по темата