Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия е загубила в Украйна над 100 000 души за 5 месеца

Руското настъпление в Донбас се провали, смята американското разузнаване

02 Май 2023Обновена
Телеграм
Битката за Бахмут продължава вече няколко месеца

От декември 2022 г. досега Русия е загубила над 100 000 войници, по-голямата част в битката за Бахмут - над 20 000 са убити, останалите са ранени. Това заяви представителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кирби, позовавайки се на разсекретени данни на американското разузнаване.

"Половината от загиналите са наемници на частната военна компания "Вагнер", сражаваща се в този град на Донецка област. Повечето са руски затворници, които са хвърлени на бойното поле без достатъчно боен опит, бойна подготовка, без командване или каквото и да било подобие на организационен и команден ред", допълни той, цитиран от международните агениции.

Кирби смята, че настъплението на Русия през Бахмут в Донбас е приключило с провал. "Цената на тези опити, особено в района на Бахмут, е просто невероятно висока. Русия изтощи своите военни запаси и въоръжени сили, а обстрелите и боевете за Бахмут вървяха много преди декември", обясни той.

Кирби отказа да каже колко са загубите на Украйна. "Тя е жертва, а Русия е агресор. Белият дом няма да публикува информация, която ще усложни положението на Украйна и нейната армия", каза той.

Битката за Бахмут - град, в който до войната живееха около 70 000 души, продължава вече няколко месеца. Руските войски успяха да полуобкръжат града и да завземат голяма част от градските квартали. В града текат кръвопролитни улични боеве, като много здания са разрушени. Руснаците обаче не успяха да прекъснат пътя, по който украинските войски се снабдяват с боеприпаси и ротират бойните си части.

Битва за Бахмут продолжается больше полугода. ЧВК Вагнера штурмует город, но украинские военные не сдаются. Есть лишь несколько путей, по которым в Бахмут мо...

Западните експерти многократно поставят под съмнение решението на украинската армия да защитава на всяка цена Бахмут. Скептиците смятат, че Въоръжените сили на Украйна харчат твърде много ценни боеприпаси и жива сила, които са нужни за готвеното контранастъпление. Украинското командаване обаче смята, че Бахмут трябва да бъде удържан, защото иначе ще се открие възможност за руско настъпление към други градове в Донбас, които са под контрола на Украйна, като Славянск и Краматорск. Част от западните наблюдатели отбелязват, че руската армия губи край Бахмут най-боеспособните си части и техника, които докато са ангажирани там, не могат да настъпват в други, стратегически по-важни направления.

"На Бахмутското направление против украинските войски воюват 25 600 руски военни, около 65 танка, 450 бронирани машини, 154 артилерийски установки и 56 реактивни системи за залпов огън. Това е повече от армиите на Чехия или Унгария," съобщи през седмицата говорителят на Източната групировка на ВСУ Сергей Череватий пред РБК-Украйна. Той твърди, че само убитите са около 100 души на ден.

Основателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин не крие, че загубите в неговите войски са огромни. На гробищата на "Вагнер" в различни краища на Русия се виждат стотици гробове на загинали, чиито роднини не са открити или не са уведомени. Вчера той обяви, че войските му са се придвижили до 120 метра, а са дали 86 жертви.

Тежкото положение на руските войски в Бахмут доведе до нов скандал между Пригожин и министерството на отбраната. Шефът на "Вагнер" обвини хората на министъра на отбраната Сергей Шойгу, че умишлено не му дават боеприпаси, и заплаши да се оттегли от Бахмут, ако ситуацията не се промени до 28 април. Войските му все още са в Бахмут, макар че по думите му "снарядният глад продължава".

 

Контра сметки

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че въоръжените сили на Украйна са загубили 15 000 души през април. 

„Въпреки безпрецедентната военна помощ от западните страни, врагът търпи значителни загуби. Само през последния месец те са загубили повече от петнадесет хиляди души“, каза Шойгу, цитиран от “Интерфакс”. Не е ясно дали той има предвид само убитите украински войници, или включва в сметките и ранените.

Ключови думи:

Бахмут

Още по темата