Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пригожин обяви пълното превземане на Бахмут

Украйна опровергава твърденията на собственика на “Вагнер”

20 Май 2023Обновена
Телеграм
Евгений Пригожин обяви, че “Вагнер” е превзел изцяло Бахмут

Основателят на частната военна компания “Вагнер” обяви, че Бахмут е изцяло превзет. 

„Днес по обяд в 12 часа Бахмут, последният участък от така наречената „висока сграда-самолет“, беше напълно превзет. Операцията по превземането на Бахмут, “Бахмутската месомелачка”, започна на 8 октомври 2022 г. и продължи 224 дни…. За да оставим изтощената руска армия да се възстанови“, каза Пригожин във видео, разпространено от неговата пресслужба.

Руският президент Владимир Путин поздрави “Вагнер” за превземането на Бахмут и им обеща държавни награди.
Украинските военни обаче не потвърждават превземането на Бахмут от Пригожин.

"Това не е вярно. Нашите части продължават да се бият в Бахмут. Наши подразделения остават в западната част на града, отбраняват нашите позиции и дават на врага да ги овладее”, каза за “Ройтерс” Сергей Черевати, говорител на Източната група на въоръжените сили на Украйна. Той обаче добави, че ВСУ могат скоро да напуснат Бахмут, тъй като контролираният в момента район лесно се прострелва. „Остана много малка територия, която вече е лесно да се обстрелва и е трудно да се задържат много хора там. Затова е ясно, че рано или късно от съображения за сигурност ще трябва да се изтеглим оттам”, каза той. В същото време украинската армия провежда операция за обкръжаване на града. Тя настъпва по фланговете, които “Вагнер” предадоха на руската армия. Пригожин не пропуска да наругае сънародниците си, че лесно предават трудно извоюваните от “Вагнер” позиции.

„Има тежки битки в Бахмут. Ситуацията е критична,” написа в Телеграм зам.министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр. Тя твърди, че ВСУ държат отбраната в Бахмут в района на паметника със самолета. „Днес нашите защитници контролират определени индустриални и инфраструктурни съоръжения в тази област и частния сектор“, написа Маляр.

Украински военни публикуваха снимки и видео от защитаваните от тях райони в Бахмут.

Точно от района на самолета Пригожин не публикува нито една снимка или видео, макар че издигна флага на Русия и на “Вагнер” на няколко места.

Пригожин не за първи път представя желаното за действителност - многократно е правил изявления за превземането на някои украински селища от “Вагнер”, които впоследствие не бяха потвърдени.

Пригожин посвети повече от половината от сегашното си изявление на нови нападения срещу командването на руската армия и лично срещу военния министър Сергей Шойгу и шефа на Генщаба Валери Герасимов. Той обяви, че “Вагнер” напуска Бахмут на 25 май и предава всички позиции на фронта на частите на руската армия. От думите му следва, че "вагнеровци" няма да се появят на фронта повече, докато "Родината отново не ни призове".

Пригожин веднъж вече заплаши да напусне Бахмут в началото на май, но така и не го направи. Тогава каза, че Генералният щаб го е заплашил с обвинение в „предателство на Родината“, ако напусне позицията без заповед.

Пригожин специално отбеляза, че само “Вагнер” е воювала в Бахмут, а думите на представители на Министерството на отбраната, че редовната армия е помогнала, не отговарят на действителността. Това не попречи на МО няколко часа по-късно да обяви, че “Вагнер” е бил подпомогнат от авиацията и артилерията на Южната групировка на руската армия.

По-рано британското Министерството на отбраната съобщи, че през последните няколко дни командването на руските войски с голяма степен на вероятност е прехвърлило най-малко няколко бойни единици в посока Бахмут. Превземането на Бахмут, очевидно, все още изглежда като ключова тактическа задача за руското командване, тъй като това ще позволи на Москва да "декларира поне някакъв успех" на фронта.

Бахмут остава най-горещият участък на фронта в Украйна с голям брой жертви и от двете страни. Боевете за града се водят повече от девет месеца - от август миналата година. Въпреки постепенното настъпление, руските сили не успяха да превземат напълно града през цялото това време.

 

Ключови думи:

Бахмут

Още по темата