Медия без
политическа реклама

Украйна успя да спре руското настъпление в Бахмут

Руската армия прехвърли вниманието си към Авдеевка

27 Март 2023
 Битката за Бахмут продължава вече седми месец
Генерален щаб на украинската армия
Битката за Бахмут продължава вече седми месец

Шансът на частната руска военна компания "Вагнер" да обкръжи и превземе Бахмут все повече намалява. Миналата седмица тя превзе източните райони на града, напредна от север и от юг и взе под огневи контрол единствения път, по който Въоръжените сили на Украйна /ВСУ/ снабдяват своята групировка. Украинските политици започнаха публично да говорят, че при определени условия армията ще остави града.

В последните дни обаче темповете на руското настъпление към Бахмут забележимо намаляха и даже се заговори за локални контраатаки на ВСУ. "Ситуацията вече е стабилизирана, макар че тежките боеве продължават. Вчера по целия бахмутски фронт имаше 18 атаки, днес са 17. Преди това бяха от 35 до 50 и повече дневно. Огънят обаче все още е плътен - 268 обстрела", каза говорителят на източната групировка на ВСУ Сергей Черевати, цитиран от украински медии.

 

Как се стигна дотук

 

Ситуацията за Украйна се усложни в началото на март. Американският Институт за изучаване на войната (ISW) написа, че украинците се готвят за организирано отстъпление от някои райони на града. Американски и европейски политици прогнозираха пред Bloomberg, че ВСУ вероятно ще трябва да оставят Бахмут, за да се подготвят за пролетното контранастъпление. Собственикът на "Вагнер" Евгени Пригожин, чиито наемници играят ключова роля при щурма на Бахмут, заяви, че градът е "практически обкръжен" и призова украинския президент Володимир Зеленски да изтегли войските си.

На 6 март, на заседанието при върховния главнокомандващ на ВСУ, обаче бе взето решение защитата на града да продължи. Въпреки това още няколко дни настъплението на руснаците се разширяваше. Аналитиците от ISW написаха, че руснаците са превзели източните райони на Бахмут и са се съсредоточили в настъпление към северо-западните части. На 17 март британското разузнаване съобщи, че ВСУ продължава да защитава западната част на града, изтегляйки се зад река Бахмутка.

На следващия ден Пригожин даде първия знак, че ситуацията за руските войски се усложнява, като се обърна публично към руския министър на отбраната Сергей Шойгу и го предупреди за готвещото се в началото на април широкомащабно контранастъпление на ВСУ в Бахмут. Целта на украинските военни според него ще е да нанесе флангови удари и да отреже "Вагнер" от основните руски сили. Пригожин съобщи, че към оня момент неговите наемници контролират 70% от града.

Към 20 март ISW и британското разузнаване започнаха да съобщават за локални контранастъпления на ВСУ. На 22 март британските аналитици написаха, че операциите на украинците са отслабили натиска на руснаците към линията на снабдяване на групировката в Бахмут. Телеграм каналът "Говорит снайпер", който се води от боец в батальона "Айдар", написа, че украинците са спрели настъплението на руснаците край Хромово на северо-западния край на града, завладели са част от позициите на руснаците, пленявайки бойци, оръжие и средства за връзка.

Командващият Сухопътните войски на ВСУ Александър Сирски, който няколко пъти през последните седмици бе в Бахмут, написа, че отрядите на "Вагнер" край Бахмут “търпят значителни загуби и издъхват". "Скоро ще се възползваме от тази възможност, както направихме това край Киев, Харков, Балаклея и Купянск", обеща той.

 

Защо руското настъпление спря?

 

“Причините за намаляване на темпа на руското настъпление са недостигът на военна техника, боеприпаси и обучени военни”, коментира военният експерт Кирил Михайлов пред “Важни истории”. "С тези проблеми руската армия се сблъсква отдавна, а сега към тях се прибави и дъждовният сезон. В калта затъват даже танковете, да не говорим за камиони, които носят боекомплекти, провизии и др.", отбелязва той. 

Ситуация под Бахмутом

Ситуация в Бахмут, Карта Deep State

 

Украинският военен експерт Александър Коваленко пише, че заради огромните загуби на "Вагнер" в боевете за Бахмут все по-често участват десантчици. "Ресурсът се изчерпва - не само при "вагнеровци", но и при редовната руска армия. Ситуацията в Бахмут е стабилно тежка, но действията на врага - разхвърлянето на ресурса по различни направления и разтягане на фланговете, не му позволяват да капитализира нищо. Командването на руската армия си е поставило за цел да обхване необятното. Ако през януари 2023 г. руската армия провеждаше настъпление в четири локации - Бахмут, Авдеевка, Маринка и Угледар, сега тя е активна само в Бахмут и Авдеевка. Ресурсът се изтощава", написа той в Телеграм канала си.

"Загубите на руснаците са колосални. Няма достатъчно подготовени батальонни тактически групи, които да заменят загиналите. Руснаците имат жива сила, но тя не е подготвена. За подготовката на пехота, способна да атакува, са необходими седмици и месеци, с които Русия не разполага", смята и военният експерт Юрий Фьодоров.

 

 

Михайлов смята, че сега е важно не колко улици в Бахмут ще превземе руската армия, а ще могат ли ВСУ, отбранявайки града, да запазят достатъчно сили за ново настъпление. "Засега няма признаци, че за отбраната са задействани силите, които трябва да минат в настъпление. Не сме виждали и последните образци западна техника на фронта, въпреки че тя вече е в Украйна", отбелязва той. Той отбелязва, че контраударите на ВСУ са локални и целта им е да се запази пътя, по който се снабдяват украинските войски и по който те могат бързо да се изтеглят при нужда. Според него ВСУ едва ли ще предприемат голяма настъпателна операция край Бахмут, защото е по-логично да се нанесат удари в посока Мелитопол или в Луганска област в района на Сватово и Кременна. "Макар че не може да се изключи и операция в Бахмут, отчитайки огромното му психологично значение", казва той.

Миналата седмица New York Times написа, че американските военни са разтревожени, че при отбраната на Бахмут ВСУ понасят огромни загуби и изразходват много боеприпаси. Според тях това излага на риск украинската армия, която може да няма достатъчно ресурси за голямо военно настъпление.

Военният аналитик от Датската академия за отбрана капитан-лейтенант Андерс Нилсен е на друго мнение. Според него решението на Русия да предприеме настъпление през зимата е грешка и подарък за ВСУ, които съвсем съзнателно са позволили на руснаците да атакуват и да изтощават своите ресурси. Той смята, че Украйна ще излезе от зимната кампания в много добро състояние, а руските войски да демонстрирали, че вече не са в състояние да пробият фронтовата линия.

 

Авдеевка - новият Бахмут?
 

Снижаването на темповете на руското настъпление в Бахмут е свързано и с прехвърляне на сили на други направления, пише британското разузнаване. Едно от тях е Авдеевка - населен пункт до Донецк. Там руснаците се опитват да приложат същата тактиката, както в Бахмут - те заеха позиции на юг и на север от града, затруднявайки снабдяването на украинските войски. Говорителят на отбранителните сили на Таврическото направление на ВСУ Алексей Дмитрашкивски предупреди, че Авдеевка скоро може да стане "втори Бахмут".

Настъплението в това направление се води от първи армейски корпус на непризнатата Донецката народна република. Именно от командирите на това подразделение през последните седмици се жалват руските мобилизирани. Военните се оплакват, че от тях формират набързо щурмови отряди, които се пращат в атака без разузнаване, без връзка и подкрепата на техника и артилерия.

Ситуация под Авдеевкой

Ситуация в Авдеевка, Карта Deep State

 

Кирил Михайлов отбелязва, че територията на северо-запад от Авдеевка, през която върви снабдяването на украинските войски, "практически е лишена от естествени прегради и укрития", затова е по-сложно да бъде отбранявана.

Авдеевка, както и Бахмут, няма стратегическо значение. За Русия тя е просто стъпка към окупирането на целия Донбас. "Падането на Бахмут или Авдеевка не означава падане на Донбас, защото дори в тези случаи руснаците ги чакат дълги и не по-малко изтощителни боеве за Константиновка, Дружковка, Славянск, Краматорск и други крупни населени пунктове, които остават под стабилния контрол на украинската армия," казва аналитикът.

Според украинският военен експерт и полковник от запаса на ВСУ Роман Свитан Авдеевка е по-малка от Бахмут и затова на украинците е по-лесно да я отбраняват. "По-тесният фронт и малките групи, с които руснаците се опитват да превземат града, се разбиват от фланговете удари на укранците", казва той.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Бахмут, Авдеевка

Още по темата