Медия без
политическа реклама

Украйна отрази най-мощната руска танкова атака

Руската армия загуби над 20 единици тежка военна техника при опит да се придвижи край Авдеевка

01 Апр. 2024
Телеграм
Над 20 танка и друга техника загубаха руските войски при опита да се придвижат край Авдеевка

Въоръжените сили на Украйна /ВСУ/ отразиха най-мощната руска атака с танкове и бронетранспортьори от началото на войната, съобщиха DeepState и Forbes. В нея са участвали 36 танка и 12 бронирани машини. ВСУ са унищожили или сериозно повредили поне 20 единици техника, показват снимки в социалните мрежи. Това се случи край село Тоненкое, което се намира на запад от Авдеевка. Атаката е отразена, благодарение на предварително поставени мини и комбинация от артилерийски огън и удари с  FPV-дронове.

Руският военен кореспондент Юрий Котенок призна загубите в жива сила и техника и обвини за това некадърното командване: "Бедата е, че главен стимул се увява мечтата за генералско звание, а всичко останало, включително и съхраняването на хората, минава на заден план. В нито една война минните полета не трябва да се разминират с подразделения", написа той в Телеграм.

"Вероятно руските войски са се опитали да отрежат украинските позиции с нещо като ударно танково подразделение. Прави впечатление ограмният процент танкове - 3/4. Обикновено се използват 1-2 танка начело на колона, след това вървят бронирани машини като транспорт на пехотата. Както и при предишни случаи, руските командири явно са недооценили отбраната на противника", написа военният аналитик Ян Матвеев.

Руските войски редовно се опитват да атакуват позиции на ВСУ с колони бронетехника, която сама се унищожава, налитайки на мини, и понасят големи загуби от дронове. Тази тактика се използва от самото начало на щурма на Авдеевка през есента на 2023 г. Тогава само за седмица руската армия загуби над 100 танка и бронирани машини.

Фактът, че украинците успяха да победят толкова крупни и тежко въоръжени руски сили, показва и друга тенденция - независимо от дефицита на ключови боеприпаси, украинските бригади все още са способни са организират ожесточена отбрана с помощта на мини, артилерия, противотанкови ракети и взривоопасни дронове, пише Forbes.

"Руската армия може да поддържа настъпление само в едно оперативно направление и това най-вероятно ще е западната част на Донецка област, в района на Авдеевка, която неотдавна мина под контрола на Русия", пише американският Институт за изследване на войната.

Ключови думи:

Авдеевка

Още по темата