Медия без
политическа реклама

Щурмът на руската армия към Авдеевка се превърна в катастрофа

Въпреки впечатляващите загуби в техника и жива сила, окупаторите не се отказват от опитите си да превземат украинския укрепен район

21 Окт. 2023
Въпреки невероятните загуби в техника, руската армия не се отказва от щурма на Авдеевка
Въпреки невероятните загуби в техника, руската армия не се отказва от щурма на Авдеевка

Щурмът на руската армия към градчето Авдеевка, намиращо се на няколко километра от Донецк, се превърна в катастрофа. По последни данни там са унищожени над 500 единици техника и са загинали или ранени над 2000 души, постигнатите резултати са повече от скромни - в отделни участъци придвиждането е около 400 метра. Въпреки това армията се прегрупира и продължава да атакува.

Руските войски атакуваха Авдеевка от три страни - северо-запад, запад и юг, използайки бронетанкови щурмови групи, вертолети и артилерия. Основните усилия на руските войски са насочени към обкръжаването на градчето - затова те се опитват да превземат няколко населени пункта, разположени по фланговете като Степовое, Бердичи и Северное.

Тактиката на руската армия е традиционна - руските командири изпращат своите войници заедно с техниката през минните полета в опит да намерят проход. Колоните навлизат в места, които са удобни за атака от украинската артилерия. И се стига до огромни загуби в техника и жива сила.

 

 

Сериозните загуби вече се коментират анонимно и открито от руски военни и Телеграм канали. Отначало те имаха забрана да пишат за ситуацията в района, но катастрофалните загуби вече не могат да се скрият. "Всички болници на Донецк, Горловка и близките градове са пълни с ранени. Ранените и убитите надхвърлят 2000 души. Лекари идват чак от Крим", казва руски военен пред "Новая газета Европа".

"Край Авдеевка днес бе ад. Това чувах няколко пъти. Утре в сводката на Генералния щаб ще видите числото на унищожената и повредената техника и ще бъдете шокирани.  Както каза един офицер: "Какво е това... Курската дъга?". И да, имаме загуби, този ад отне живота на нашите воини", написа на 19 октомври War Zone.

Военният кореспондент на руската държавна телевизия Александър Сладков отбеляза: "Не искам да превземаме Авдеевка на всяка цена". Той призовава да се атакува "след като имаме господство във въздуха" и "са унищожени огневите средства на противника". "Огневите средства на ВСУ могат да бъдат унищожени, ако имаш средства за артилерийско разузнаване, каквито ние нямаме. Остава само да атакуваме с жива сила. Трябва да престанем да правим така" пише той.

 

 

"За успехи от наша страна не може да се говори. Целият театър на военните действия се развива в 4 линии с дървета. Ако все пак успеем да изтласкаме противника от линията на отбрана, след това той напълно унищожава окопите с артилерия и танкове. След такъв обстрел е невъзможно да се удържат позиции. Всичко, което сме постигнали за момента, е увеличение на "сивата зона" /над която никой няма сигурен контрол, бел.ред./. Текущите резултати на настъплението, което продължава вече почти 10 дни, не си заслужават понесените загуби. И да си го кажем директно - когато си избрал най-укрепения за противника участък от фронта, друг резултат няма как да има", пише "Осведомител".

 

 

"Ако се съди по видеата на противника, ние вече сме загубили техника, която като количество е не по-малко, отколкото той за цялото си контранастъпление към Работино. И ако скоро няма успех, всички части, които ние трупахме и готвехме от зимата насам, ще бъдат похарчени напразно... Изходът е един - не всеки ден да хвърляме по един нов батальон с идеята "точно сега да се закрепим", а да се спрем и да помислим", пише GreyZone. Близкият до "Вагнер" канал предлага да се приложи тактика в Бахмут - непрекъснато бомбардиране на Авдеевка до пълно сриване на градчето. "По-добре да построим нови градове, отколкото да копаем гробове. Ако не можете да пробиете стената с глава, пробвайте да помислите с тази глава", заключва той.

Интересна вътрешна информация предлага друг Z-Телеграм канал. Според него руските генерали са искали да направят подарък на Путин за посещението му в щаба на армията край Ростов на Дон и затова са изпратили войските си на сигурна смърт. Само за един ден са загубени 40 единици техника и много убити.

По данни на проекта Oryx, руснаците на този участък губат от 3.5 до 4 пъти повече техника от украинците. Така се движат и загубите в жива сила.

Показателно е, че в сводките на руското министерство на отбраната Авдеевка не се споменава. Затова пък руският президент Владимир Путин се похвали с постижения в този район. В интервю той заяви, че ситуацията край Авдеевка "се нарича активна отбрана с подобряване на положението на отделни участъци". Според него руските войски подобряват положението си "на достатъчно голямо пространство".

Не така виждат нещата останалите анализатори. Украинският военен кореспондент Юрий Бутусов подробно описва ситуацията на този участък: "На 19 октомври руснаците предприеха нова пълномащабна атака северно от Авдеевка. Противникът също се опита да пробие през низините до селата Степовое-Бердичи, за да пресече пътя към Авдеевка и да завземе терикона (възвишение) близо до Авдеевския коксохимически завод. По отношение на мащаба на участващите сили руската офанзива е подобна на щурма от 10 октомври. Тоест масиран удар на артилерия и авиация, след това опит за бързо навлизане в големи колони с десантна пехота през полетата, въпреки загубите. Противникът атакува с няколко колони бронирана техника и няколко групи пехота едновременно.

Украинската отбрана посрещна руснаците с организиран огън. През деня на 19 октомври нашите войски унищожиха 70 единици бронирана техника в района на 110-та бригада. Тежки загуби са нанесени на два руски щурмови батальона. Една руска щурмова група отново, както и на 10 октомври, успя да изкачи Авдеевския терикон. И тогава всички руснаци на територията бяха унищожени по същия начин.

Напомням, че щурмуването на Авдеевка през октомври 2023 г. е вече третата голяма настъпателна операция на руснаците. Октомврийската операция започна на 30 септември. На 10-14 октомври три руски бригади се опитаха да пробият фронта на север от града и да го обкръжат, но бяха разбити. След няколкодневни престрелки на 19 октомври руснаците отново щурмуваха. На 20 октомври спира и този щурм, има престрелки и бомбардировки, привличат се резерви и от двете страни.

Какво следва?

Руските войски се прегрупират и подготвят ново нападение в същите направления северно от Авдеевка. Планът на руското командване е очевиден - северно от Авдеевка те навлизат в тясна низина, която се прострелва от украинците от най-близките височини. Те не могат да се закрепят там, защото задържането на тези линии под обстрел от височини ще им струва много скъпо. Следователно врагът ще продължи атаката, тъй като заетите позиции изискват придвижване напред. Атаката на терикона е важна за руснаците не защото се надяват да го използват, а защото искат да лишат нашите войски от възможността да използват тази височина като позиция за противотанкови ракетни системи.

Освен това руснаците подготвят настъпление в посока Първомайское-Водяне-Опитно, южно от Авдеевка, за да се опитат да покрият града от юг и да насочат фронта на юг към Невелское.

Тактическата позиция на украинските войски при Авдеевка остава изгодна. Ние контролираме височините, руснаците по същество са пропълзяли в огнен капан в низините. Противникът е принуден да пробие в посока, която можем да го видим ясно, и където отбраната е усилена."

"Руските загуби наистина поразяват. Именно такива загуби на окупантите са нужни на Украйна", коментира украинският президент Володимир Зеленски.

На 19 октомври в района на Авдеевка бе и главнокомандващият ВСУ Валери Залужний.

 

 

"Както и по време на неудачното зимно настъпление на Русия миналата година, руските военни използват тактиката на атаките навълни, когато в бой се хвърлят лошо обучени войници без нужната екипировка. Украинците работят упорито, за да отразят тези атаки. Прогресът на руските подразделения, дори там, където го има, е доста оскъден", коментира говорителят на Белия дом Джон Кърби.

Анализаорите не са изненадани от щурма на Авдеевка. В момента тя се явява широк клин в руската отбрана и руската армия не за първи път се опитва да превземе градчето, за да изравни линията на фронта, като я отдалечи от Донецк. Заради ожесточените боеве градчето отдавна е само руини.

"От 2014 г. насам Авдеевка е отразила стотици атаки. На мястото на града за това време е създаден много сериозен укрепен район. Задействаната в момента руска армия е недостатъчна, за да го разгроми. Освен това немалка част от Авдеевка е промишлена зона с коксохимически завод. Това производство може да се сравни по защитеност с "Азовстал" в Мариупол. Тогава руснаците успяха да превземат предприятието с използването на авиация. Сега Русия не може да използва свободно авиация, заради отлично работещата украинска система за ПВО. Руските самолети се страхуват да се доближат до линията на фронта", обяснява полковникът от запаса на украинската армия Роман Свитан пред "Нова газета Европа". За да обкръжат Авдеевка, руските войски трябва да организират много по-крупна операция, която да се разтегне на около 100 км - от Горловка до Угледар, за което те нямат нито сили, нито техника.

Колонна российской техники шла в сторону железнодорожного полотна с целью закрепиться на нем для последующего выхода в Степное.

"Руските военни успяха да отделят за атаката достатъчно съществени сили - около две бригади, но нямат достатъчно допълнителни резерви. Това е видно по използването на артилерията", добавя руският аналитик от Фонда за борба с корупцията Ян Матвеев.

И двамата са единодушни, че целта на Русия е да принуди ВСУ да прехвърли резерви от фронта на юг и да излезе от тактическата задънена улица в това направление. Задачата максимум е да се ликвидира и завладее опасният авдеевски укрепен район.

"Москва се опитва да изземе инициативата и да започне да диктува времето и мястото на атакуващите действия. По-рано се опитаха да атакуват край Купянск. Надеждата на Кремъл е Авдеевка да повтори сценария на Бахмут - след дълги атаки градът да бъде превзет. Но предпоставки за това няма. Засега Русия е успяла да превземе по-малко от пет кв.км", обяснява Матвеев.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Авдеевка

Още по темата