Quantcast

Медия без
политическа реклама

Полша разби мрежа от руски шпиони

Те са следели доставките на оръжие за Украйна и са готвели диверсии

16 Март 2023
Голяма част от военните доставки за Украйна минават през Полша

В Полша е задържана група чуждестранни граждани, които са заподозрени в шпионаж в полза на руските спецслужби, съобщиха световните агенции. Първа за ареста съобщи полската радиостанция  RMF FM. Тя твърди, че са арестувани шестима души, които са сложили скрити камери на транспортни пунктове, които се използват за доставка на западно оръжие за Украйна. Групата планирала и диверсии.

Радиостанцията не съобщава от каква националност са задържаните. Те са били арестувани, след като полските власти откриват скрити камери на важни жп станции - те регистрирали движението на влаковете и предавали данни по Интернет. Намерени са десетки такива камери. "Става дума основно за участъци от жп линиите в Подкарпатското воеводство, в това число в района на летище Ясьонка около Жешува, което е главният логистичен пункт на западното въоръжение и боеприпаси за Украйна," съобщава RMF FM. Заради важността на летището то се охранява от установки на ПВО Patriot. След арестите е засилена охраната на най-важните полски инфраструктурни обекти.

Днес полският министър на вътрешните работи Мариуш Камински трябва да даде подробности.

"Искам да подчертая големия успех на Агенцията за вътрешна сигурност, тъй като цялата мрежа руски шпиони бе разкрита. Това е безспорно доказателство, че полските служби за сигурност работят много ефективно", каза вицепремиерът и министър на отбраната Мариуш Бласчак пред Polskie Radio 1.

В сряда полският президент Анджей Дуда се срещна с директора на ЦРУ Уилям Бърнс, за да дискутира "настоящата ситуация със сигурността".

Полша е ключов съюзник на Украйна и играе важна роля в доставката на западна военна помощ. След началото на войната полските спецслужби вече арестуваха няколко души, заподозрени в шпионаж за Русия. През февруари полската прокуратура обвини в шпионаж руски гражданин, който дълги години живее в Полша. Предполага се, че той е сътрудничил с руското разузнаване в периода 2015-2022 г. Името на арестувания не бе съобщено, но той се е занимавал с бизнес и е участвал в групи, занимаващи се с реконструкция на исторически събития. Там той се опитал да установи контакти с полски военнослужещи и е събирал данни за организационната структура на полската армия в северо-източната част на страната.

Миналата година полските власти арестуваха и испански гражданин от руски произход, който е бил агент на руското разузнаване. През март 2022 г. бе арестуван и сътрудник на отдела за гражданско състояние на Варшава, който е заподозрян в предаване на важна оперативна информация на руското разузнаване.

Ключови думи:

Полша, шпионаж

Още по темата