Quantcast

Медия без
политическа реклама

Полицията в Москва арестува дете заради аватар в украински цветове

09 Окт. 2022

"Полицията в Москва арестува по време на учебните занятия петокласничка, защото имала аватар в социалните мрежи в синьо и жълто. Такива са цветовете на украинското знаме", съобщи "Медуза". 

Пред опозиционния сайт, който е забранен в Русия, майката на ученичката разказва, че е извикана в училището, за да даде обяснения защо дъщеря й пропуснала часа "Разговори за важното" - т.нар. патриотични уроци, които бяха въведени в Русия от тази учебна година. Там майката била питана защо дъщеря й има такъв аватар. Уведомили я, че родител на друго дете се оплакал, че в общия чат на класа момичето публикувало пост за войната и мира. 

На 29 септември директорката на училището се обадила в районното полицейско управление. В искането си директорката заявила, че момичето е добра ученичка, но помолила полицията "да обследва битовите условия на семейството и да установи причинно-следствените връзки за поведението на детето и неговите граждански позиции". Директорката помолила полицията "да повлияе на възпитателната позиция" на майката. 

В 10 ч. сутринта на 5 октомври полицаи отишли в училището и закарали ученичката в районното управление. Майката също била извикана в училището и пред очите на разплаканата й дъщеря полицаите я заблъскали грубо към изхода. След това полицаите отиват в дома им и без никаква надлежна заповед започват да разучават кореспонденцията на петокласничката в ноутбука и телефона й. "Също така се ровеха и в спалното ни бельо", разказва майката. Инспектор от детска педагогическа стая съобщава на майката, че семейството ще бъде държано под профилактичен надзор. 

 

Още по темата