Quantcast

Медия без
политическа реклама

Полицията в Москва арестува дете заради аватар в украински цветове

09 Окт. 2022

"Полицията в Москва арестува по време на учебните занятия петокласничка, защото имала аватар в социалните мрежи в синьо и жълто. Такива са цветовете на украинското знаме", съобщи "Медуза". 

Пред опозиционния сайт, който е забранен в Русия, майката на ученичката разказва, че е извикана в училището, за да даде обяснения защо дъщеря й пропуснала часа "Разговори за важното" - т.нар. патриотични уроци, които бяха въведени в Русия от тази учебна година. Там майката била питана защо дъщеря й има такъв аватар. Уведомили я, че родител на друго дете се оплакал, че в общия чат на класа момичето публикувало пост за войната и мира. 

На 29 септември директорката на училището се обадила в районното полицейско управление. В искането си директорката заявила, че момичето е добра ученичка, но помолила полицията "да обследва битовите условия на семейството и да установи причинно-следствените връзки за поведението на детето и неговите граждански позиции". Директорката помолила полицията "да повлияе на възпитателната позиция" на майката. 

В 10 ч. сутринта на 5 октомври полицаи отишли в училището и закарали ученичката в районното управление. Майката също била извикана в училището и пред очите на разплаканата й дъщеря полицаите я заблъскали грубо към изхода. След това полицаите отиват в дома им и без никаква надлежна заповед започват да разучават кореспонденцията на петокласничката в ноутбука и телефона й. "Също така се ровеха и в спалното ни бельо", разказва майката. Инспектор от детска педагогическа стая съобщава на майката, че семейството ще бъде държано под профилактичен надзор. 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?