Медия без
политическа реклама

Европол се самоопроверга за контрабандата на оръжие от Украйна

23 Юли 2022

Европол се разграничи от вчерашното твърдение на своя представител Ян Оп Ген Оорт, че службата разполага с информация за нелегален износ на оръжие от Украйна. В специално изявление се казва, че в случая той е имал предвид случващото се в районите на бойни действия в миналото. "В момента ние напълно се доверяваме на своите украински партньори, защото те внедряват мерки за мониторинг и проследяване на огнестрелното оръжие", се казва в изявлението.

Вчера ООрт обяви, че Европол разполага с информация за нелегален износ на оръжия, включително тежки, от Украйна за Европа и има опасност тези оръжия да попаднат в ръцете на терористи.

Според Оорт, цитиран от ДПА, контрабандистите вече са изнесли оръжия и различни военни продукти от Украйна. Европол регистрира и случаи на контрабанда на тежко оръжие. В тази връзка има опасения, че подобни оръжия могат да попълнят арсенала на организирани престъпни групи и терористи. Представител на Европол каза, че в интернет са се появили обяви за продажба на противотанкови ракети Javelin. Засега обаче няма доказателства, че тези ракети са свързани с Украйна.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов веднага поиска доказателства за тези твърдения. „С факти и доказателства. … Ние сме максимално заинтересовани от бърз обмен на информация и мигновена реакция“, каза Данилов.

Той също така обърна внимание на факта, че изявлението на представителя на Европол "съвпада с информационната специална операция на Руската федерация, насочена към спиране на военната помощ на Украйна".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Интерпол, оръжия

Още по темата