Медия без
политическа реклама

ЕС все още не успява да навакса с обещаните снаряди за Украйна

31 Яну. 2024Обновена
ЕПА/БГНЕС
Оке през ноември Борел заяви, че ЕС не може да успее за достави 1 милион снаряди

Европейският съюз ще достави на Украйна малко повече от половината от милионите артилерийски снаряди, които обеща да изпрати до март, заяви ръководителят на външната политика на блока Жосеп Борел, предаде АФП, съобщи БГНЕС. 

Борел заяви пред журналисти, че очаква 524 000 гаубични снаряда да бъдат доставени до края на 12-месечния срок, определен миналата година от ЕС. Миналата година ЕС обеща за една година да осигури на украинските сили 1 млн. снаряда. До днес са доставени 330 000, основно от запасите. Очаквам до март доставката на още 200 000 снаряда, каза Борел.

Но е създадена "положителна динамика" и това число ще бъде надхвърлено до края на годината, като за Украйна ще бъдат осигурени 1,1 млн. снаряда, увери той.

До края на 2024 г. Европейският съюз ще разполага с годишен производствен капацитет от около 1,4 млн. снаряда, добави той. А до 2025 г. този капацитет ще бъде увеличен до два милиона, заяви Тиери Бретон, европейски комисар, отговарящ за отбранителната промишленост.

Голяма част от тях обаче се изнасят за трети страни в ущърб на разкъсваната от войната Украйна, призна тази седмица високопоставен европейски служител при условие за анонимност.

От началото на руското нападение ЕС е осигурил на Украйна военно оборудване за 28 милиарда евро. Съюзът се надява през 2024 г. да предостави на Украйна въоръжение за общо 21 млрд. евро. 

Лидерите на Германия Олаф Шолц, на Нидерландия Марк Рюте, на Естония Кая Калас, на Чехия Петр Фиала и на Дания Мете Фредериксен призоваха европейците да "удвоят усилията си", за да гарантират, че военната подкрепа за Украйна ще продължи "толкова дълго, колкото е необходимо".

"Затова трябва да намерим начини да ускорим доставката на артилерийските боеприпаси, обещани на Украйна", пишат те в съвместно писмо, публикувано от Financial Times.

Няколко европейски държави, включително Франция, Италия и Испания, бяха обвинени, че не правят достатъчно, за да помогнат на украинската армия. Париж, който не е подписал писмото, отрича това, а през януари обяви коалиция за артилерия, за да помогне по-добре на Украйна.

На 18 февруари ЕС ще активира собствена мисия за защита на търговските съдове в Червено море под името "Аспидес" ("Пазител")

Борел съобщи, че ЕС е подготвил 40 хиляди украински бойци и до лятото ще обучи още 20 хиляди. В навечерието на утрешното извънредно заседание на Европейския съвет той настоя, че одобрението на по-нататъшната подкрепа за Киев трябва да се реши спешно.

 

 

Ключови думи:

Жозеп Борел, снаряди

Още по темата