Медия без
политическа реклама

За 2 дни гражданите на Словакия събраха 2 млн. евро за Украйна

Парите ще отидат за чешката инициатива за спешна покупка на снаряди за фронта

20 Апр. 2024
Украинската армия изпитва остър глад за снаряди

Гражданите на Словакия събраха само за два дни над 2 млн. евро за закупуване на снаряди за Украйна, след като управляващите там отказаха да подкрепят инициативата на Чехия за покупка на боеприпаси извън страните от ЕС, съобщи bbc. В кампанията, която премина под лозунга "Ако правителството не може, ние можем", са се включили над 32 000 души.

Зузанна Ижакова от инициативата "Мир за Украйна", която сътрудничи с чешкия фонд за помощ на Киев, отбеляза, е организаторите са приятно изненадани от огромната подкрепа. "Това е знак за съпротива на словаците срещу вътрешната и външната политика на премиера Робърт Фицо", смята тя.

"Ние трябва да изхвърлим Путин от Украйна. Ние сме длъжни да го победим", казва Отто Симко, който е участвал в словашкото въстание против нацистите през 1944 г. и е преживял Холокоста. Той е на 99 г. и е помогнал да се започне кампанията, която е в разрез с правителствената политика. "Аз съм преживял Втората световна война. Аз съм воювал тогава. И ще ви кажа: тогава нямаше смисъл да се преговаря с Хитлер. И с Путин няма смисъл да се преговаря", казва Симко, цитиран от bbc.

Инициативата позволява на словаците да се опълчат на популисткото правителство на Робърт Фико, което обеща "да не даде на Украйна нито един снаряд".

Когато Чехия обяви инициативата си за търсене на снаряди за Украйна на световния пазар и започна да събира пари, към нея се присъединиха 20 държави. Фико категорично отказа Словакия да се включи. Той смята, че западната политика за въоръжаване на Украйна само удължава конфликта и за Киев ще е по-добре просто да се предаде и да се договори за мир с Москва.

Активистите продължават да събират пари, макар че първоначално заложената цел  от 1 млн. евро е отдавна преизпълнена.

Засега Фико не е коментирал инициативата, но военният министър Роберт Калиняк заяви, че Словакия е свободна държава и жителите й могат да правят каквото пожелаят. Правителството обещава да предоставя на Киев друга помощ - например за разминиране.

Вече са събрани достатъчно пари, за да се закупят 500 000 снаряда от трети държави, заяви премиерът на Чехия Пьотр Фиала. През февруари чешкият президент Петр Павел обяви, че в неутрални държави чехите са успели да открият запаси от стотици хиляди снаряди, които могат да бъдат закупени за украинската армия. Прага започна да събира пари и 20 държави я подкрепиха. Първите снаряди ще могат да бъдат доставени в Украйна през юни. Фиала уточни, че вече са сключени договори за 180 000 единици боеприпаси, а за още 300 000 се водят преговори. Според Фиала е съвсем реалистично до края на годината да се съберат пари за 1 млн. снаряда. "Искам да обърна внимание, че това не е еднократен проект. Нашата цел е да се създаде дългосрочна система за доставка на боеприпаси", добави той.

Ключови думи:

Словакия, снаряди

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?