Медия без
политическа реклама

Документи за пролетната офанзива на Украйна изтекли в Telegram

Ще има контраатака и противникът ще види плановете на бойното поле, коментираха от украинското военно разузнаване

07 Апр. 2023Обновена

Секретни документи, съдържащи подробности за плановете на САЩ и НАТО да помогнат на Украйна да се подготви за пролетна офанзива срещу Русия, се появиха в социалните мрежи, съобщи New York Times. Пентагонът заяви, че в момента оценява съобщенията за пробив в сигурността. "Запознати сме със съобщенията за публикации в социалните медии и разглеждаме въпроса", заяви заместник прессекретарят Сабрина Сингх.

Документите са били разпространени в Twitter и Telegram и според съобщенията съдържат диаграми и подробности за доставките на оръжия, числеността на батальоните и друга чувствителна информация, посочва NYTimes.

Информацията в документите е от преди 5 седмици, като последната е от 1 март, се казва в съобщенията.

В един от документите се обобщават графиците за обучение на 12 украински бойни бригади и се казва, че девет от тях се обучават от силите на САЩ и НАТО и се нуждаят от 250 танка и над 350 механизирани превозни средства, пише вестникът.

Документите - поне един от които е с гриф "строго секретно" - са били разпространени по проруските правителствени канали, посочва вестникът.

Информацията в документите също така съдържа подробна информация за разходните норми за боеприпаси, намиращи се под контрола на украинската армия, включително за ракетните системи HIMARS - произведени в САЩ артилерийски ракетни системи, които са доказали своята висока ефективност срещу руските сили, допълва вестникът.

В информацията се цитират военни анализатори, които предупреждават, че някои документи са били цитирани от руснаците погрешно, например в един от документите се завишават загубите на украинските войски и се свеждат до минимум руските загуби на бойното поле.

КОМЕНТАР

Украйна трябва да изчака резултатите от разследването на Пентагона за предполагаемото изтичане на секретни документи за готвената контраофанзива, но си струва да припомним, че най-успешните специални операции на руските специални служби през последните десетилетия бяха фотошопирани. Това е заявил Андрий Юсов, представител на Главното разузнавателно управление на украинското военно министерство, цитиран от Укринформ и БГНЕС.

„От предварителния анализ на тези материали виждаме изкривени цифри за загубите и от двете страни, виждаме част от информацията, ясно събрана от открити източници“, посочил е Юсов. Според него украинското общество не трябва да се притеснява от тази ситуация. „Ще има контраатака и противникът наистина ще види и усети основните планове на бойното поле“, уверил е представителят на разузнаването.

Той е посочил, че решението за контранастъпление ще бъде взето от висшето военно ръководство на Украйна, а кръгът от лица, които са информирани за плановете, е максимално стеснен.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата