Quantcast
Смазваща жега и бира за £12,50 - поглед отвътре на фен зоните в Катар | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Смазваща жега и бира за £12,50 - поглед отвътре на фен зоните в Катар

Два дни преди откриването на Мондиал `22 домакините забраниха алкохола на стадионите
10 187
 ЕПА/БГНЕС

Когато с приятелите ми пътуваме в чужбина през лятото, играем една игра. Първият, който коментира колко горещо е времето, на следващата сутрин трябва да плати закуската.

Като група никога не сме посещавали Катар. Но ако бяхме дошли заедно на това световно първенство, някой щеше да се бръкне надълбоко още в първите минути след слизането от самолета.

Температурата в Доха в сряда е смазващите 32 градуса по Целзий. 11-минутната разходка от трамвайната спирка до крайната ни дестинация се усеща като часове.

Фен паркът "Ал Бида" в столицата е едно от основните места в града, където запалянковците могат да се насладят на изживяването от Мондиал `22. След бърза проверка на чантата и още две пропускателни линии, където показваме официалните си баджове от ФИФА, сме допуснати до вътрешността на парка.

Три неща моментално се набиват на очи.

Първото е размерът на зоната - представете си средноголям музикален фестивал във Великобритания.

Второто е жегата (да, отново я споменавам). Слънцето е високо в небето, а лъчите му ни поразяват два пъти - веднъж по пътя си надолу и втори път обратно нагоре, отразявайки се в бетона под краката ни.

Третото нещо, което се забелязва, е липсата на сенчести места. Няколко тенти и малко чадъри в близост до сергиите за храна сякаш са единствената защита от убийствената топлина.

Алкохолът тук е наличен - халба бира ще ви коства £12.50 (б. р. - 28 лв.). На същата цена може да си вземете също безалкохолно, бургер и чипс.

Бърза обиколка на мястото оставя впечатлението, че тук има доста неща за правене. Естествено, главното е следенето на мачовете на огромния ТВ екран, широк поне колкото четири дабълдекъра един зад друг.

Но има също въжена линия, гигантски полета за шахмат, джаги, футболно игрище за трима на трима, миниголф. Има и поне дузина интерактивни игри, в които феновете могат да тестват шутовете, пасовете и дори рефлексите си като вратари.

След тура сме "почерпени" с мач между Тим Кейхил от Австралия и Макси Родригес от Аржентина. Демонстративният двубой един срещу един е организиран от един от многото спонсори на турнира.

Паркът разполага с множество брандирани зони. Всяко здание, магазин или интерактивно изживяване има търговско лого върху себе си. Това не е особено изненадващо - очаква се това първенство да струва на петролната държава над £160 млрд. (б. р. - $200 млрд.). Приходите от световното ще върнат много малка част, но всяка капка е от помощ...

Кейхил работи в Доха като спортен директор на академия за развитие на катарски спортисти. Бившият нападател на "Милуол" и "Евертън" споделя с нас, че първото световно първенство в Близкия Изток може да е вдъхновение за идните поколения.

"Мисля, че е невероятно да имаме световно първенство по футбол в този регион - казва той. - То носи профилиращ елемент, за да покаже културата и това, което страната може да предложи. Освен това аз съм играл тук за Купата на Азия. Много пъти съм играл тук. Смятам, че ще бъде едно различно и компактно световно първенство. Феновете ще могат да гледат по два-три мача на ден, няма да има много пътуване. Чудесно е да бъдеш част от такива преживявания."

ФИФА и правителството на Катар не крият, че искат фокусът да бъде върху случващото се на терена. Само че темата за човешките права и в частност законите срещу хомосексуализма - който е нелегален в страната, доминират новинарските емииси по света.

Запитан относно онези фенове, които отказват да пътуват в региона заради притеснения за сигурността си, 42-годишният бивш футболист казва, че "футболът сплотява света".

"Участвал съм на четири световни първенства и съм имал късмета да играя в Австралия, Китай, Индия, САЩ и Великобритания, като сме имали много мачове в този регион - казва Кейхил. - Катар е домакинствал 600 събития, откакто през 2010 г. получи правата за Мондиал `22. Като всяко друго нещо - идваш, виждаш, споделяш преживяното. Футболът сплотява хората и се надявам, че феновете, които дойдат тук, ще могат да му се насладят."

Е, до старта на шоуто остават броени дни. Каквото и да се случи, зимно световно първенство в адската жега на пустинята няма да бъде като никое друго в 92-годишната история.

 

БЕЗАЛКОХОЛНО СВЕТОВНО

Два дни преди откриването на Мондиал `22 (20 ноември - 18 декември) властите в Катар съобщиха, че алкохолна бира няма да се продава на стадионите. Прецедентът в исторически план беше потвърден от ФИФА с лаконично съобщение до феновете:

"В резултат на преговори беше решено продажбата на алкохолни напитки да се концентрира на територията на фен зони и други места, където се събират фенове, както и на лицензирани обекти. Щандовете за продажба на бира ще бъдат премахнати от стадионите. Това няма да се отрази на продажбата на безалкохолна бира, която ще се предлага на стадионите на мондиала в Катар."

Потърпевш от едностранното решение на домакините е един от основните спонсори на световното първенство - пивоварната "Будвайзер". Компанията майка - белгийският холдинг "Анхойзер-Буш Инбев", е партньор на ФИФА от 1986 г. и има ексклузивните права за продажба на бира на футболните мондиали.

Само преди три дни стана ясно, че организационният комитет на Катар `22 е взел решение да премести павилионите за бира на по-малко видни места около стадионите, но все пак се смяташе, че продажбата на слабоалкохолната напитка ще бъде позволена преди началото и след края на мачовете.

Щандовете за бира на осемте стадиона за световното първенство по футбол в Катар ще бъдат преместени на по-малко видни места, обявиха организаторите само шест дни преди откриването на XXII шампионат на планетата (20 ноември - 18 декември). Потърпевш от решението на домакините ще бъде един от основнит

 

Още

Робърт Плант е заклет фен на отбор от шеста дивизия

04.02.2023

336
Стадион "зебра" в Бразилия повлече шеги още преди откриването

03.02.2023

337
Шампионът на Италия записа исторически негативен рекорд

31.01.2023

226