Quantcast

Медия без
политическа реклама

Най-голямата зала в България остана без спонсор

Заетото вече "Арена София" е временното име на довчерашната "Арена Армеец"

06 Окт. 2022ЯВОР ЕВТИМОВ
Илияна Кирилова
Столичната зала няма да се казва "Арена Армеец" за първи път от откриването си през 2011 г.

Най-голямата многофункционална спортна зала в България остана без генерален спонсор. До вчера познато като "Арена Армеец", съоръжението на 4-ти километър в столицата временно ще се казва просто "Арена София".

Причината е прекратен договор между стопанисващото дружество "Национална спортна база" ЕАД и застрахователното дружество "Армеец". От фирмата с принципал министерството на младежта и спорта като собственик на имота, съобщиха днес, че споразумението е развалено "по взаимно съгласие от предишното ръководство".

"НСБ ЕАД благодари на ЗАД "Армеец" за успешното и коректно партньорство през изминалите 11 години. Сега усилията на ръководството на НСБ ЕАД са насочени към преговори за нов генерален спонсор и запазване на водещата позиция на "Арена София" като домакин на спортни и развлекателни мероприятия на световно ниво", заяви настоящият изп. директор на НСБ Светослав Русинов.

Той беше назначен в края на август от служебния спортен министър Весела Лечева, като пое длъжността от Венцислав Петков. Той пък прекара на поста само пет месеца, след като беше вкаран в ръководството на дружеството през март от министъра на младежта и спорта в кабинета на Кирил Петков - Радостин Василев.

С днешното съобщение става ясно, че договорът за спонсорство е прекратен по време на краткия мандат на Петков като шеф на НСБ. От "Армеец" потвърждават края на партньорството, като посочват, че застрахователното дружество "предстои да подкрепи и други големи спортни обекти и мероприятия".

"Щастливи сме, че станахме част от изграждането и утвърждаването на спортна зала на толкова високо ниво. Благодарим за изключителния професионализъм, съвместна работа и всеотдайност през всичките години. Радостни сме, че имахме възможността да подкрепим развитието и подпомагането на българския спорт и култура. В резултат на съвместното сътрудничество с общи усилия допринесохме за реализирането на стотици спортни, образователни и развлекателни мероприятия в многофункционалната спортна зала", цитиран е изп. директор на ЗАД "Армеец" Константин Велев.

От НСБ пък добавят, че предстои своеобразен търг за нов комерсиален партньор на 13-хилядната зала.

"Ръководството на НСБ ЕАД започва активни разговори с потенциални бъдещи партньори, като ще се обърне към водещи компании в България. Преди сключването на нов договор за генерално спонсорство на "Арена София" ще бъде проведена съответната процедура за най-добрата оферта", пишат от дружеството.

 

ИСТОРИЯ

Залата се наричаше "Арена Армеец" още от откриването си през 2011 г. Тя беше построена за 24 месеца с държавна инвестиция в размер на 90 млн. лв. Строежът беше стартиран от правителството на Сергей Станишев през 2009 г. и довършен от първия кабинет на Бойко Борисов.

Основният капацитет на трибуните е за 13 500 зрители с възможност за увеличаването му до 15 500 при боксови събития и до 17 900 при концерти.

 

ЗАЕТО ИМЕ

Любопитното е, че в столицата вече има съоръжение с името "Арена София". Още по-парадоксалното е, че то също е в активите на "Национална спортна база".

Става дума за бившия колодрум "Сердика" в Борисовата градина, който вече година и половина се нарича официално тъкмо "Арена София". Точно това име се използва при провеждането на музикални събития и други шоу програми, организирани в преобразения в лятна кино-сцена бивш спортен обект.

Още по темата