Медия без
политическа реклама

ММС вдигна мерника на тотализатора

Започва проверка заради неработещата система за приемане на фишове

23 Май 2024
Тотализаторът е основният източник на средства за функциониране на българския спорт.
Тотализаторът е основният източник на средства за функциониране на българския спорт.

Министерството на младежта и спорта (ММС) започва проверка на дейността на тотализатора (БСТ) заради проблемите с централната му компютърна система, който се проточи с дни и затрудни приемането и обработка на фишове. 

С остър тон ММС обяви, че "счита за недопустимо", че не е било уведомено от БСТ, чийто принципал е. А също така и че тотализаторът "не уведоми по никакъв начин обществеността за създадения проблем през последните три дни, което е предпоставка за сриване на доверието в тази толкова важна за българския спорт институция". 

От изявлението става ясно, че министерството е изпратило запитване до ръководството на тотализатора за естеството на проблема и счита, че полученият отговор е много закъснял. 

"Наложи се дори министър Георги Глушков да инициира среща с изпълнителния директор Георги Тарлеков, за да бъде запознат с проблема. След срещата министърът разпореди проверка на Българския спортен тотализатор", се казва в съобщението.

За проблемите на тотото бе съобщено единствено на сайта на БСТ, който при това не работеше на оригиналния си адрес toto.bg и желаещите трябваше да търсят път към алтернативния info.toto.bg.

На страницата има две съобщения от 21 май. Едното е за планирана профилактика, заради която сайтът за "онлайн залагания няма да работи", а другото - за подмяна на основно оборудване, като и в двете пише, че това ще продължи до същия ден - 21 май.

Вчера (22 май) е пуснато друго съобщение - че БСТ е възстановил "приема и обработката на залози наземно в тото пунктовете и партньорската мрежа", но онлайн на toto.bg все още не може да се приемат и обработват залози.

Днес, след срещата с ръководството на ММС, отново на сайта си тотализаторът се извини за причинените неудобства и увери, че пази резервни копия на залозите. "Всички печалби на участници ще бъдат обработени и изплатени съгласно действащите игрални условия и правила на провежданите игри", пишат още от БСТ.

Настоящото ръководство на спортния тотализатор бе назначено през август 2023 г. от предишния министър на спорта Димитър Илиев.

Изп. директор Георги Тарлеков се оказа бивш кандидат кмет на ГЕРБ в столичния жк "Люлин". Петър Пейчев излиза в Търговския регистър като свързан с "Дрийм Тийм Филмс" и "Дрийм Тийм Пикчърс", в които основно действащо лице е ТВ продуцентът Евтим Милошев, днес служебен министър на туризма. А Рада Гьонова е дългогодишен служител на БСТ.

Още по темата