Медия без
политическа реклама

Кирил Десподов отново е "Футболист №1 на България"

Капитанът на националния ни отбор печели отличието за четвърти път и за трета поредна година

18 Март 2024
Кирил Десподов говори по време на награждаването си за "Футболист №1 на България" за 2023 г., а зад него е халфът на "Лийдс" Илия Груев-младши, който остана на второ място в анкетата.
БГНЕС
Кирил Десподов говори по време на награждаването си за "Футболист №1 на България" за 2023 г., а зад него е халфът на "Лийдс" Илия Груев-младши, който остана на второ място в анкетата.

Кирил Десподов очаквано бе обявен за "Футболист №1 на България" за 2023 г. Той победи убедително в 61-ата анкета, събирайки 317 т. и остави след себе си други свои двама съотборници в националния отбор - халфовете на "Лийдс" Илия Груев (106 т.) и на "Лудогорец" Ивайло Чочев (87 т.). Това бе същата призова тройка и през миналата година, но тогава победителят имаше едва 14 т. аванс.

За капитана на националите това е четвърто подобно отличие в кариерата и трето поредно. До момента той бе обявяван за най-добър футболист у нас през 2018, 2021 и 2022 г. Така Десподов излезе на трето място в историята на анкетата по спечелени награди. Пред него са само Христо Стоичков с 5 и Димитър Бербатов със 7.

При награждаването Десподов, който в момента играе за гръцкия ПАОК, се пошегува, че копчето на сакото му е паднало и трябва да даде повече пари за нови костюми. След което добави: "Тази награда е огромна чест да я спечелих, задължава и дава мотивация да се трудиш и да си по-добър. За трета поредна година идва при мен, вървял съм в правилната посока, надграждал съм. Благодаря на всички мои треньори в клубовете и националния отбор, без тях тази награда. Благодаря на семейството и годеницата ми. Който и от нас тримата да беше спечелил, щеше да го заслужава."

 

ОСТАНАЛИТЕ ПРИЗЬОРИ


Най-красив гол - Асими Фадига ("Левски") - срещу "Айнтрахт" (Франкфурт)


Футболист №1 по минифутбол - Любомир Генчев
Треньор №1 по минифутбол - Николай Михов
Награда "Лъвско сърце" на името на Трифон Иванов - за Петър Хубчев, който се бори с раково заболяване
Футболист №1 при жените - Евдокия Попадинова
Най-добър чужденец в Първа лига - Якуб Пьотровски ("Лудогорец")
Най-добър вратар в Първа лига - Динко Хоркаш ("Локомотив", Пд)
Най-добър защитник в Първа лига - Хосе Кордоба ("Левски")
Най-добър халф в Първа лига - Якуб Пьотровски ("Лудогорец")
Най-добър нападател в Първа лига - Уелтон ("Левски")
Най-прогресиращ млад играч - Християн Петров ("ЦСКА-София")
Треньор №1 в България - Илиан Илиев ("Черно море"/национален отбор)

Бивщият капитан на националния отбор Стилиян Петров получи специална награда за организирания от него благотворителен "Мач на надеждата".

Още по темата