Медия без
политическа реклама

И като монополист тотализаторът не постига финансовите си цели

Въпреки това спортният министър Кралев се похвали, че за първи път от 2013 г. БСТ щял да е на печалба

25 Септ. 2020
ММС

Българският спортен тотализатор (БСТ) ще остане далеч от целите за годината, които през август обяви спортният министър Красен Кралев. Това стана ясно от отговор на самия Кралев на въпрос на народния представител Румен Гечев (БСП) за състоянието на тотото.

Повод за питането на Гечев бяха заключенията в доклада на Сметната палата, според които БСТ харчи нецелесъобразно суми, въпреки, че отчита отрицателен финансов резултат; че не изпълнява задължението си по закон да дава пари за обновяване или изграждане на спортни съоръжения в училища; че отпуска автомобили на спортното министерство, без да защитава "в достатъчна степен интересите си" и др.

Спортният тотализатор (БСТ) плаща на БНТ над 6 пъти повече за едно ТВ предаване на тото тиражите, в сравнение с предишния договор. Този факт стана ясен от одитния доклад на Сметната палата за дейността на БСТ в периода 1 януари 2017 г. декември 2018 г.

"Влошаващите се резултати на тотализатора до 2020 г. не са тайна", каза Кралев и посочи, че тази година, въпреки извънредното положение, БСТ отчита ръст. Което се дължало най-вече на това, че тотото след закриването на частните моментни лотарии навлезе и в този сектор.

"От началото на 2020 г. до 24 септември приходите от моментни лотарийни игри са 59.2 млн. лева, което е 141% ръст, а постъпленията от числовите игри са близо 104 млн. лева, или с 24% (повече) от същия период на миналата година", заяви Кралев, като добави, че "приходите онлайн са 4.3 млн. лева, или с 68% повече".

Това контрастира с негово изказване пред "Дневник" в средата на август, че задачата е приходите на тотото да достигнат 300 млн. лв. през 2020 г.

Сега той каза в парламента: "Прогнозата на БСТ за 2020 г. е да достигне приходи от 235 милиона, което означава, че предприятието ще излезе на печалба за пръв път от 2013 г. насам. А прогнозата за приходите за 2021 г. е 400 млн. лева, при общи приходи за 2019 г. в размер на 175.6 млн. лева".

Кралев каза още, че е назначена работна група, която да предложи мерки за изпълнение на препоръките от одита на Сметната палата. Той добави, че след последните промени в Закона за хазарта 10% от отчисленията от тотото към спортното министерство ще отиват за спортна инфраструктура за училищата, а други 10% ще са за фонд "Култура".

Спортният министър изтъкна, че в миналото тотото е работело в условия на нелоялната конкуренция на частните фирми, а сега маркетинговите решения на новото ръководство, назначено от него през февруари, вече давали резултат.

"Отговорихте на 5% от въпросите и ни занимавате какво е предприело вашето правителство, след като цъфнахте със 700 млн. лева, откраднати от българската хазна - по ваши изчисления. Трагедията е, че през цялото това време поверената ви фирма е оказвала пълен съпорт на грабежа - отгвърна му Гечев. - Като сте направили три одита (през годините), кой е правил тези одити, кои са тези експерти - да не са физкултурници? Те не видяха ли, че държавната фирма плаща почти два пъти повече на хазната от частните хазартни фирми".

Гечев каза още, че и преди, и сега много интересни лица са назначаване в ръководството на тотото. "Хората са свързани с един футболен клуб, към който премиерът има слабост", посочи Гечев, имайки предвид включването през февруари в УС на БСТ на бившите футболисти на "Левски" Христо Йовов и Гошо Гинчев (личен съветник на Кралев), което спортният министър не коментира.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев смени цялото ръководство на Държавно предприятие "Български спортен тотализатор" (БСТ).

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата