Quantcast

Медия без
политическа реклама

Григор Димитров влиза в битка с федерацията за наем на държавна база

От негово име хасковският клуб иска да инвестира в комплекса в Борисовата градина, където от 10 г. е националният тенис център

15 Юли 2021
БНТЦ

Очевидно Григор Димитров за пореден път ще бъде използван в задочния конфликт между мениджърския му екип и ръководството на българската федерация по тенис (БФТ). Днес изненадващо сайтовете BoulevardBulgaria.bg и TennisKafe.com координирано разпространиха новината, че тенисист №1 на България "ще участва в конкурс за наем на тенис клуб "Академика".

Става дума за обявения на 1 юли от държавното дружество "Академика 2011" конкурс за отдаване под наем на тенис комплекса в Борисовата градина в София, където от 10 години се помещава Българският национален тенис център (БНТЦ) и където е също офисът на федерацията (БФТ). Понастоящем наемател на държавния имот е именно БФТ, която кандидатства за подписване на нов дългосрочен договор.

Крайният срок за подаване на документи е идният понеделник (19 юли), а офертите ще бъдат отворени на следващия ден от комисията по оценка. Според условията на конкурса участниците могат да кандидатстват за максимален срок от 20 години при минимален месечен наем от 5500 лв. и минимален размер на инвестиционната програма от 2,5 млн. лв.

Също така кандидатите може да бъдат единствено спортни клубове и федерации, които "имат опит в стопанисването, поддръжката и експлоатацията на тенис кортове и имат опит в областта на организирането и провеждането на тренировъчна или състезателна дейност по тенис на корт за период от поне 5 години преди датата на кандидатстването".

От новината на "Булевард България" и "Тенис кафе" не става ясно в какво качество физическото лице Григор Димитров ще се включи в конкурса, защото само се използва името му, без да има някакво мнение от самия тенисист. Споменава се единствено, че той ще участва "заедно с Тенис клуб Хасково". Всъщност семейният клуб се нарича "Хасково 2015" и е управляван от майката на тенисиста Мария Димитрова. Тя е директор и на основаната миналото лято Фондация "Григор Димитров", в чийто управителен съвет влиза и мениджърът на Григор - Георги Стоименов.

В медийното съобщение се правят внушения за слаб мениджмънт на БНТЦ и "недобро състояние" на комплекса в Борисовата градина. Всъщност в Центъра успешно се провеждат всички национални програми за развитие и популяризиране на тениса в България, а освен това там протича подготовката на националните ни състезатели от всички възрасти, както и на много от елитните български тенисисти, включително на националните отбори за "Фед къп" и Купа "Дейвис". През последните години самият Димитров намира разнообразни причини да отклонява поканите от националния капитан на тима ни за купа "Дейвис" - първо Тодор Енев, а сега и Теодор Бачев.

Освен това, умишлено или не, медийният анонс пропуска да отбележи, че с приходите от БНТЦ се подпомага финансово дейността на федерацията и особено развитието на младите таланти в България, както и реализирането на широкия кръг социални дейности, свързани с тениса. От ръководството на федерацията останаха изненадани от задкулисните действия на екипа на Григор Димитров.

Оттам коментираха: 

"БФТ винаги е готова на сътрудничество, на всякакво сътрудничество, което е полезно за българския тенис. Но е изненадващо, че трябва да научаваме за такива намерения чрез медиите. Федерацията винаги е готова да надгражда своята дейност и след 10 години работа с БНТЦ сме готови на партньорство в името на българския тенис. Ние не отхвърляме никого, но не трябва да се забравя, че БФТ, като отговорна обществена организация, има не само спортно-технически, а и социални ангажименти и трябва да продължи да ги спазва. Тези наши дейности са много широко застъпени в работата на федерацията и на БНТЦ. Не сме уведомявани за подобни намерения на хасковския клуб и затова вече сме подготвили нашия проект за дългосрочна дейност в тенис комплекса - проект, който е одобрен от клубовете на общото събрание през май. Разбира се, винаги сме готови да подадем ръка за съвместна работа". 

 

Ключови думи:

тенис, Григор Димитров, БФТ

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Одобрявате ли създаването на кабинета Денков-Габриел?