Quantcast

Медия без
политическа реклама

Българската скиорка се представи по-силно от олимпийската шампионка

Вукадинова дебютира с 36-о място на гигантски слалом въпреки спукана костица в дланта

07 Февр. 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС
Новата олимпийска шампионка в гигантския слалом Сара Хектор (в средата) празнува заедно с подгласничките си Федерика Бриньоне (вляво) и Лара Гут-Бехрами (вдясно).

Българската дебютантка на олимпийски игри Ева Вукадинова зае 36-о място в крайното класиране на гигантския слалом от програмата на алпийските ски в Пекин `22. Така 20-годишната софиянка се представи по-силно от досегашната шампионка в дисциплината и трикратна носителка на Световната купа Микаела Шифрин (САЩ), която отпадна още на петата врата от трасето по пистата "Ледена река" в Янцин.

В I манш Вукадинова финишира за 1:05,58 мин. и изпревари 16 от преодолелите дистанцията 60 състезателки. На старт застанаха общо 80 скиорки, като сред отпадналите имаше още едно звездно име - Марта Басино (Ит), спечелила малкия Кристален глобус в гигантския слалом през миналия сезон.

"Денят приключи буквално преди да е започнал - коментира Шифрин. - Разочарованието е огромно, но няма да седна да плача, защото това би било само загуба на енергия. Както виждате, всичко може да се случи. И се случва наистина много, много бързо."

Във II манш от надпреварата отпаднаха още 11 състезателки, включително шестата и седмата във временното класиране - Нина О`Брайън (САЩ) и Теса Уорли (Фр). Българката обаче премина за втори път успешно по трасето и с комбиниран резултат от 2:11,46 мин. заслужи място в Топ 40 при изобщо първата си поява на голямата сцена. Досега в кариерата си Вукадинова беше участвала само в регионални състезания.

Олимпийска шампионка в гигантския слалом при жените стана водачката в класирането за малката купа в дисциплината през настоящата кампания Сара Хектор (Шв) с общо време 1:55,69 мин. Призовата тройка допълниха Федерика Бриньоне (Ит) с пасив от 28 стотни и Лара Гут-Бехрами (Швейц) с изоставане от 72 стотни.

Часове след състезанието стана ясно, че Ева Вукадинова има пукната костица в дланта. Това е установила рентгеновата снимка, направена ѝ в поликлиниката на олимпийското село веднага след днешния гигантски слалом. Българката е получила травмата по време на I манш, но е стиснала зъби и въпреки болката е застанала на старт за второто спускане.

"Веднага след състезанието на Ева бе направена снимка на ръката, която установи съвсем леко спукване в една от костиците на дланта в продължението на палеца. Това ще наложи минимално обездвижване и смятам, че тя ще може да стартира и в слалома. Самата тя има огромно желание за това", заяви ръководителят на медицинския екип към българската делегация на олимпиадата в Пекин д-р Стефан Стругаров.

Слаломът при жените е насрочен за сряда (9 февруари).

 

ПРИ МЪЖЕТЕ

Швейцария спечели първия златен медал в алпийските дисциплини на ските от игрите в Пекин `22. Беат Фойц триумфира като шампион в спускането при мъжете и попълни цялата си колекция от олимпийски медали след среброто на супер Г и бронза на спускане от ПьонгЧанг `18.

Тази сутрин 34-годишният ветеран от Берн преодоля скоростното трасе по пистата "Скала" в Янцин за 1:42,69 мин. На почетната стълбичка се качиха още Йоан Клери (Фр), финиширал само на 10 стотни, и Матиас Майер (Ав), по-бавен с още 6 стотни.

"Не мога да си представя нищо по-красиво от това да летя към дома със златен медал около врата - сподели Фойц. - Времето беше идеално. Нямаше вятър и стоях просто перфектно върху ските. Олимпийските игри са сериозно нещо. Днес всичко ми се получи."

Още по темата