Quantcast

Медия без
политическа реклама

България се натика в кьошето на световния футбол

За първи път от 32 години нито един представител на нашето първенство няма да участва на Мондиал

11 Ноем. 2022ДЕЛЯН КЮЧУКОВ
БГНЕС
Бърнард Текпетей (вляво) има два мача за Гана, но така и не попадна в разширения състав за Мондиал 2022

Световните първенства по футбол отминават едно по едно и като че българският запалянко свикна, че националният отбор не участва. И не просто не участва, а и напоследък дори няма шанс да се класира от квалификационната си група, каквито и да са съперниците в нея.

Националите имат всичко на всичко 7 участия, за последно играха на Мондиал 1998 във Франция и оттогава не присъстват на световните футболни финали. Както е тръгнало няма и да присъстват в обозримо бъдеще. И постепенно стана традиция преди всяко първенство да се появяват информации кои чужденци, играещи по нашите терени са извикани в своите отбори. Това даваше донякъде самочувствие, че българският шампионат не е чак толкова зле и в него има футболисти, които притежават качества да участват на световно първенство.

Така през 2002 г. бе отбелязано, че южноафриканецът Макдоналд Мукаси от "Локомотив" (Сф) играе за своята страна на финалите в Япония и Южна Корея. Четири години по-късно - в Германия, вратарят на ЦСКА Оливер Ковачевич замина като трети вратар на тима на Сърбия и Черна гора. През 2010-а в Южна Африка и 2014-а в Бразилия на вратата на Алжир бе Райс Мболи, който играеше у нас за "Славия" и ЦСКА. А на последния Мондиал - в Русия през 2018-а, представители на българското първенство бяха полякът Яцек Горалски ("Лудогорец") и исландецът Холмар Ейолофсон ("Левски").

Сега, сякаш да се подчертае още по-дебело фактът, че заради дълбоката управленска, треньорска и идейна криза нашият футбол е натикан в кьошето на световния, на Мондиал 2022 в Катар няма да има никаква българска връзка. Не се намери дори и чуждестранен футболист, който да бъде предпочетен от своя национален селекционер поне за разширения състав.

Говореше се за двама от "Лудогорец" - Бърнард Текпетей и Якоб Пиотровски. Но нито крилото хвана окото на ганайския селекционер Ото Адо, нито пък треньорът на "дружина полска" Чеслав Михневич има нужда от услугите на полузащитника на българските шампиони. Така ще гледаме първото световно първенство от 32 години (от Италия`90), в което няма да има никаква "българска следа".

Тъжната картинка се допълва и от нашите футболни съдии. Те пък са не просто в кьошето, а въобще отсъстват от световната карта. В историята на първенствата има едва двама български рефери, и то взети само за помощници.

Първият е Димитър Руменчев. През 1962 г. в Чили той е два пъти тъчрефер - на двубоите Италия - Швейцария (3:0) и ЧССР - Унгария (1:0), а четири години по-късно в Англия е край страничната линия в два мача на бъдещите световни шампиони - Англия - Уругвай (0:0) и Англия - Франция (2:0).

През 1982 г. Богдан Дочев е помощник съдия на: Испания - Хондурас (1:1), Англия - СССР (2:0) и Италия - Бразилия (3:2). Пак той е в списъка с асистентите и в Мексико`86, където има четири наряда: Португалия - Англия (1:0), Германия - Шотландия (2:1), Дания - Испания (1:5) и на може би най-скандалния 1/4-финал във футболната история - Аржентина - Англия (2:1), в който именно българинът "проспа" гола на Марадона с "Божията ръка".

Около година и половина преди Мондиал 2022 се заговори, че рефер №1 у нас в момента - Георги Кабаков, има шанс да попадне в списъка на съдиите, които ще свирят в Дубай. Дори една от задачите на новия председател на Съдийската комисия към БФС Виктор Кашай бе да го подготви за подобно предизвикателство, а и да лобира за него. За съжаление всички усилия и маневри се оказаха безрезултатни и 36-годишният пловдивчанин също ще гледа турнира в Катар по телевизията.

Така Дочев си остава последният български футболен съдия, определен от ФИФА да ръководи мач на световно първенство. Оттогава минаха вече 36 години...

Ключови думи:

футбол, Мондиал 2022

Още по темата