facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Медии

В ръководството на БНР цари недоверие, но СЕМ чака то да изчезне

Проблемите с доставките на ток датират от времето на бившия директор Александър Велев, стана ясно след среща днес
Обновена
3 031
Андон Балтаков е шеф на БНР от януари, а членовете на управителния съвет са му наследство от мандата на предшественика му Светослав Костов.

Проблемите с доставките на ток в БНР датират още от времето на бившия директор на БНР Александър Велев, чийто мандат изтече през 2019 г. Те са продължили и в мандатите на следващия шеф на медията Светослав Костов, уволнен през октомври м.г., а и при временния директор Антон Митов. Това стана ясно днес след среща на председателя на Съвета за електронни медии Бетина Жотева с трима от членовете на УС  на БНР.

Миналия петък Стефан Ташев, Галя Тренчева и Мария Маркова обявиха, че сезират прокуратурата и Агенцията за държавна инспекция за договор за доставка на ток, сключен от сегашния шеф на медията и също член на УС на БНР Андон Балтаков. Според авторите на писмото Балтаков не ги уведомил, че на 4 май подписва едногодишно споразумение за доставка на електроенергия с фирма "Мост енерджи" АД на стойност 244 000 лева с ДДС. В същото време обаче в началото на април ръководството на радиото открило обществена поръчка за избор на доставчик на ток, крайният срок за подаване на оферти по която изтекъл на 3 юни.

"Администрацията на радиото е направила много пропуски още от времето на бившия генерален директор Александър Велев. Андон Балтаков е подписал договор без обществена поръчка при форсмажорни условия, след като през ноември м.г. човекът, който отговаря за обществените поръчки в БНР, не е обявил такава процедура (Балтаков стана директор на БНР в края на януари 2020 г. - б.р.). Договорът със сегашното дружество е изтекъл в края на февруари, когато е трябвало да застъпи избраното с новата поръчка. И тъй като такава не е имало, се е наложило да се взимат мерки. Надявам се прокуратурата да си свърши работата и да посочи виновните за тази ситуация. Който е нарушил правилници и договори, да бъде санкциониран. СЕМ няма право да чете търговски договори", коментира Жотева.

От думи на Стефан Ташев пък се разбра, че тримата членове на УС на БНР сезирали прокуратурата за договора на Балтаков, след като преди това самият Балтаков открил, че предшественикът му Антон Митов е сключвал договори без знанието на управителния съвет. Затова тримата решили те също да подадат сигнал за проверка. Ташев не даде ясен отговор на въпроса самите те не са направили това и по времето на Митов, въпреки че са били членове на УС на БНР и в трите месеца от неговото управление. Ташев каза още, че новият директор Балтаков нямал доверие на тримата членове на УС на БНР, но той не знаел защо се е стигнало до това положение. "Решихме да сезираме прокуратурата, защото в предишните случаи г-н Балтаков ни обвини в бездействие. Сега пък ни обвинява, че сме подали сигнал, след като сме видели такъв договор. Кажете коя е златната среда?", попита Ташев. Той призна, че през ноември м.г. наистина е трябвало да се обяви обществена поръчка, но това не е направено. "Казусът с този договор е от времето на г-н Александър Велев. Подписвани са анекси, а обществената поръчка е забавена, заради което г-н Балтаков наказа икономическия директор на БНР Анатоли Великов с последно предупреждение за уволнение", коментира Ташев. Анатоли Великов е назначен за икономически директор на БНР малко след като Ташев, Галя Тренчева и Мария Маркова стават членове на УС на БНР през юли м.г. Според Ташев причината да не се обяви тази поръчка навреме била много дълъг отпуск заради болничен на споменатия директор, а УС на БНР нямало какво повече да направи. "Ние сме гласували график за обществените поръчки, но поради това обстоятелство той е забавен. Икономическият директор писа писмени обяснения за забавянето и му беше наложено това наказание. УС на БНР не можем да се намесваме в обществени поръчки, ние само утвърждаваме това, което ни е поднесено", обобщи Ташев.

Според шефа на СЕМ обаче напрежението в БНР е на път да отмине, като доказателство затова било уверенията на двете страни в конфликта, че са готови да работят заедно. "Мисля, че напрежението в УС на БНР започва да отминава. Членовете на УС декларираха, че подкрепят генералния директор Андон Балтаков в изпълнението на неговата управленска концепция. Нямат антагонистични противоречия, които не могат да бъдат отминати. УС имат свои предложения за подобряване на работата в БНР, които трябва да се чуят и вземат под внимание. В петък пък генералният директор Балтаков също каза, че няма нищо против да работи с този УС, стига да не се стига до конфликти. Мисля, че тези неща ще се случат. Никой няма интерес от напрежение и националното радио да се тресе.

РЕАКЦИЯ 

През уикенда 53 журналисти от БНР алармираха в писмо до СЕМ, че завареният УС блокира неколкократно ключови решения на новия генерален директор Андон Балтаков. "С това писмо бихме искали да изразим нашето възмущение, тревога и несъгласие с последните епистоларни действия на членове на УС на БНР, с които отново се цели дестабилизация на работата на радиото", пише в писмото на журналистите "Не на последно място, такова поведение е крачка назад от постигнатото в последните 4 месеца нормализиране на работата и отношенията в институцията / след безпрецедентната криза, създадена от краткотрайното управление на Светослав Костов/. За нас този УС беше част от кризата, не пое отговорност за последствията от нея и продължава да бъде източник на конфликти", заявяват журналистите в БНР в писмото.

Журналистите призовават СЕМ да упражни правомощията си. "Вместо загриженост и обединение на усилията за издигане на авторитета на БНР, виждаме битка, зад която прозират дълбоки и интереси – лични и корпоративни, с адрес, различен от „Драган Цанков“ N 4. Не намираме за случайно съвпадението, че поредният етап от конфликтното поведение на тримата членове на УС на БНР е в момент, когато в отчета на генералния директор бяха изнесени факти за финансови нарушения; за конфликт на интереси при г-жа Галя Тренчева от УС и предстои избор на ръководни екипи на програмите", посочват те в писмото си.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

В БНР са назначени нови директори на програми

01.07.2020

4104 6
Шефът на БНР ще трябва да доказва трудовия си стаж

16.06.2020

2217 2
Цветанов: Недоверието у хората към властта е огромно

07.06.2020

4915 25

Коментари

Хулиган

Толкова млад, а вече шмекер!

Къде ли ги е изучил тези работи?

Пак май ще се появи усещане за корупция при общестените поръчки...

http://www.drago.info/index.php/2018/08/29/obshtestvenata-porwchka/

радо_сарбов

В САЩ.

keen_

Ха, тоя Стефан Ташев как се е добрал до място в БНР?

Този е отколешен жълтур, любимец на ПИК и Нидялку.

марк

 

 

 

                        И тук хаос и далавери както навсякъде . Куче влачи камион ...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×