Медия без
политическа реклама

Съдебното дело, което крепи Кошлуков в БНТ, ще рестартира след 7 месеца

Тригодишният мандат на генералния директор приключи през юли м.г., но заради обжалванията е много вероятно той да изкара още един

Емил Кошлуков
Илияна Кирилова
Емил Кошлуков

Първото заседание на Върховния административен съд по делото, водещо се заради миналогодишния конкурс на Съвета за електронни медии за избор на нов генерален директор на БНТ, ще се проведе чак през юни 2024 г. Това показва деловодната система на ВАС. Въпреки че още през юни т.г. стана ясно, че решението на първата съдебна инстанция е обжалвано пред по-горната, второинстанционният съд е образувал дело по казуса през ноември и е насрочил дата за началото му след повече от 7 месеца. Това ознава, че генералният директор на БНТ Емил Кошлуков ще продължи да управлява обществената телевизия още неясно колко дълго, въпреки че към датата на старта на делото във ВАС мандатът му ще е изтекъл от почти 2 г. Както е известно, СЕМ избира шефовете на БНТ и БНР за срок от 3 г., като е много вероятно до окончателното произнасяне на втората инстанция Кошлуков да е изкарал още един пълен управленски мандат.

 До този парадокс се стигна с активното участие на СЕМ, на спортния журналист Сашо Йовков и на самия Кошлуков на моменти. Първоначално Йовков беше съперник на Кошлуков в конкурса за директорския стол на БНТ, а след това стана главно действащо лице в последвалия съдебен спор. Както "Сега" писа, през юни м.г. СЕМ не успя да избере нов шеф на БНТ, след като нито един от участниците в процедурата не получи нужните поне 3 гласа от общо 5 членове на медийния регулатор. Така конкурсът бе прекратен и Кошлуков временно запази мястото си, като председателят на СЕМ Соня Момчилова обяви, че още на следващото заседание на СЕМ през юли ще обяви нов конкурс. След това обаче стана ясно, че приключилото състезание е обжалвано в Административния съд-София област (АССО), поради което Момчилова се отказа да го прави до обявяването на съдебното решение. 

След това на сцената излезе волейболният коментатор Сашо Йовков, който след неуспешното си участие в директорския конкурс бе назначен от Кошлуков на работа в БНТ. През есента на м.г. Йовков няколко пъти не позволи на АССО да пристъпи към решаване на казуса. Първо поиска и получи отлагане на процеса, за да присъства лично на заседанията, макар че впоследствие не се възползва от тази възможност. След това пожела уточняване на различни други детайли, което доведе до нови отлагания. Накрая едно от заседанието бе отложено по искане на самия Кошлуков. 

В крайна сметка през май т.г. първата инстанция най-после отсъди, че СЕМ е приключил по незаконосъобразен начин процедурата за избор на нов генерален директор, който да замени Кошлуков в БНТ. АССО указа всеки от членовете на съвета да гласува с "Да" или с "Не", но не и с "Въздържал се" за кандидатите, както направиха хората от президентската квота в СЕМ - председателят Соня Момчилова и бившият репортер от Би Ти Ви Габриела Наплатанова. След решението на първата инстанция СЕМ реши да не обжалва и да приключи конкурса по указания начин, но отново Йовков внесе жалба във ВАС и така остави Кошлуков за още неопределено време начело на обществената телевизия.

Освен Кошлуков и Йовков в миналогодишния конкурс на СЕМ участва и бившата юрисконсултка на БНТ Ирина Величкова, която след края му обжалва резултите. Участваха още Сашо Диков, членът на управителния съвет на БНТ Василена Матакева, бившият шеф на новините и актуалните предавания на Би Ти Ви Венелин Петков, кореспондентът на БНТ Красимир Ангелов и университетската преподавателка Светлана Божилова. Според деловодната система на ВАС за предстоящото първо заседание по рестартиращото се дело ще бъдат изпратени 9 призовки. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Емил Кошлуков, СЕМ

Още по темата