facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Медии

РБГ: Европа да осъди натиска над български журналисти

Посочени са последните прояви на Валери Симеонов, Бойко Борисов, Иван Гешев
1562
 Илияна Кирилова

„Репортери без граници“ (РБГ) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

„Обезпокоително е да виждаме, че личните и обидни атаки срещу журналисти от най-високопоставените представители на властта в България не са изолиран случай и продължават да се случват. Европейският съюз не може да позволява журналистите да бъдат заплашвани по такъв институционализиран и системен начин в държава членка. Призоваваме председателят на Европейския парламент съвсем ясно да осъди тези опозоряващи атаки“, заяви Полин Адес-Мевел, ръководител на офиса на организацията за ЕС и Балканите.

„Репортери без граници“ цитират случаите с главния редактор на разследващия сайт „Биволъ“ Атанас Чобанов, който в Брюксел се опита да зададе въпроси на главния прокурор Иван Гешев.Тогава главният обвинител няколко пъти попита: „Как е времето в Москва?“. По време на същата случка евродепутатът Александър Йорданов се обърна към журналиста: „Абе, може ли да говориш такива глупости бе, Чобанов?“

„Репортери без граници“ споменават и отношението на премиера Бойко Борисов към журналисти, които той нарече „мисирки“. Не е подминат и случаят от последните дни, когато зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов обвини в корупция журналистите от Би Ти Ви Венелин Петков и Антон Хекимян. 

„Репортери без граници“ припомнят, че през последното десетилетие в България има сериозна криза с медиите, "които са притежание на само няколко олигарха, а журналистите са обект на постоянен тормоз“. 

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гърция обвини Турция в организиран трафик на хора

02.03.2020

Обновена

1289 6
Борисов е говорил с Урсула фон дер Лайен преди срещата си с Ердоган

01.03.2020

3212 17
5 неудобни въпроса за "Барселонагейт"

29.02.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

47076 16

Коментари

Калпазанче

Всички рупори на колониалната администрация, представляваща диктаторска шайка от бандити, ще бъдат справедливо етикетирани ,не от друг а от ГЛАВАТАРЯ на ОПГ -" МИСИРКИ"! Трулюлю-трулюлю...

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Обръщението ''Мисирки'' е гальовно и не е обида.Нормално е един оператор(пастир) на биологични единици, отдел ''разхождане на домашни птици по къра'', да се обръща така към следващите Го по петите пернати.

valldi

Мисирки са, какви други! Щом обслужват така усърдно подобен примитив. Даже са поласкани, когато почне да им квака. Така, че нямат нужда от никаква междурадно подкрепа. Те друга журналистика, освен облизваща не знаят и не могат.

Stern

Че аз не видях журналистките да се обиждат, че ги нарекли мисирки?

Дори Му се усмихваха и щастливо пърхаха с мигли.

Деянов
снимка на Деянов

Абе обиждат си се...Лично проверих, като нарекох мисирките в една жълто-кафява "информационна" агенция - "мисирки"....Резултата беше, че ме произведоха "робот" и като такъв съм нямал право да коментирам....

Влез или се регистрирай за да коментираш

×