Quantcast
Кошлуков обяви тв водещ за богохулник за критики към БПЦ и Борисов | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Медии

Кошлуков обяви тв водещ за богохулник за критики към БПЦ и Борисов

Горан Благоев вероятно няма да се завърне през есента като лице на "Вяра и общество", намекна шефът на БНТ
7 115
 Илияна Кирилова
Емил Кошлуков

Заради критики към висши представители на Българската православна църква, към изпълнителната власт и лично към премиера Бойко Борисов и заради въпроси, свързани с финансирането на БПЦ от страна на държавата, журналистът и дългогодишен водещ на предаването на "Вяра и общество" Горан Благоев почти сигурно повече няма да е негово лице. Това стана ясно от думи на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков на среща със Съвета за електронни медии във връзка със ситуацията с "Вяра и общество".

Шефът на телевизията обвини Благоев, че подбирал тенденциозно темите и гостите си и заяви, че в него се дава трибуна на хора, които са в конфликт с БПЦ, водят дела с нейни представители, а също и на хора, които нямат нищо общо с православието. Според Кошлуков Благоев нарушавал лиценза на рубриката, тъй като "Вяра и общество" не било публицистично, а образователно предаване, а в същото време в него се чували тези, че изпълнителната власт и премиерът Борисов си "купуват" църквата с допълнителните средства, които им се отпускат за капиталови разходи.  "Вследствие на тези манипулации зрителите обвиниха премиера в престъпление "купуване предизборно на гласове", загрижи се Кошлуков. Той каза още, че с действията си Благоев дискредитира Министерски съвет и ръководството на БПЦ.  "В предаването непрекъснато се нарушава законовата рамка, от много години БПЦ не е присъствала в него, разпространявани са злобни, клеветнически и дискредитиращи коментари и анализи по отношение на БПЦ и окачествяване на църковни водачи и на премиера Бойко Борисов", заяви Кошлуков.

В пледоарията си Кошлуков представи нещата така, че в неговия мандат броевете на "Вяра и общество" били оскърбителни за вярата на православните християни. "Хората не могат да чуят своите пастири от БПЦ", разгневи се шефът на БНТ.  По време на изказването си Кошлуков даде за пример, че в медийния регулатор били изпратени близо 100 писма на възмутени зрители във връзка с броя на "Вяра и общество", излъчено на 6 юни. "За съжаление в този брой имаме клеветнически и дискредитиращи коментари и за Бойко Борисов. В това предаване водещият си е позволил да коментира министерско постановление - висш акт на изпълнителната власт, закона за държавния бюджет - основен политически закон", мотивира се Кошлуков. Според него политически теми могат да се обсъждат само в предавания като "Панорама", "Референдум" и "Още от деня", но не и във "Вяра и общество".   

Изненадващо от СЕМ се противопоставиха на думите на генералния директор и опровергаха голяма част от твърденията и тезите му. По отношение на писмата бе казано, че те са започнали да валят около седмица след излъчването на обсъждания брой на 6 юни и че тяхното получаване съвпада с атаката на Кошлуков към Благоев. Шефът на СЕМ Бетина Жотев нарече тези писма "писани под индиго".  Тя каза още, че е гледала въпросното предаване  и не е видяла в него обиди към вярата и чувствата на вярващите, а позиция на журналист спрямо действия на висши представители на БПЦ. "Имахме доклад на наши експерти, които бяха категорични, че не е нарушен ЗРТ в това предаване", обобщи Жотева.   

Както "Сега" писа, преди дни Благоев съобщи във "Фейсбук", че без предупреждение до него ръководството на БНТ1 е свалило летните повторения на "Вяра и общество". "Имам основание да смятам, че това е началото на неговият край и от есента то едва ли ще бъде върнато в ефира на БНТ, коментира той.

Днес Кошлуков поясни, че повторенията на "Вяра и общество" не са спрени, а са насочени към интернет страницата на БНТ. Той даде да се разбере, че възнамерява да върне рубриката в ефира на телевизията през есента. Той обаче подсказа, че най-вероятно това ще се случи с друг водещ.

"Ние не можем да ви наложим нито програмна схема, нито водещи журналисти, нито теми на предаванията, но можем да кажем, че критично отношение на журналисти към институции, в които работят земни и смъртни хора, не може да бъде причина за линч", коментира в заключение шефът на СЕМ Бетина Жотева.

Още

Петима са кандидатите за генерален директор на БНР

16.09.2021

2378
КПКОНПИ проверява най-новия член на СЕМ за несъвместимост

19.08.2021

Обновена

4132
БНТ допринася за медийния срам на България

11.08.2021

Обновена

11241