facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Медии

Кошлуков обяви тв водещ за богохулник за критики към БПЦ и Борисов

Горан Благоев вероятно няма да се завърне през есента като лице на "Вяра и общество", намекна шефът на БНТ
6 967
 Илияна Кирилова
Емил Кошлуков

Заради критики към висши представители на Българската православна църква, към изпълнителната власт и лично към премиера Бойко Борисов и заради въпроси, свързани с финансирането на БПЦ от страна на държавата, журналистът и дългогодишен водещ на предаването на "Вяра и общество" Горан Благоев почти сигурно повече няма да е негово лице. Това стана ясно от думи на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков на среща със Съвета за електронни медии във връзка със ситуацията с "Вяра и общество".

Шефът на телевизията обвини Благоев, че подбирал тенденциозно темите и гостите си и заяви, че в него се дава трибуна на хора, които са в конфликт с БПЦ, водят дела с нейни представители, а също и на хора, които нямат нищо общо с православието. Според Кошлуков Благоев нарушавал лиценза на рубриката, тъй като "Вяра и общество" не било публицистично, а образователно предаване, а в същото време в него се чували тези, че изпълнителната власт и премиерът Борисов си "купуват" църквата с допълнителните средства, които им се отпускат за капиталови разходи.  "Вследствие на тези манипулации зрителите обвиниха премиера в престъпление "купуване предизборно на гласове", загрижи се Кошлуков. Той каза още, че с действията си Благоев дискредитира Министерски съвет и ръководството на БПЦ.  "В предаването непрекъснато се нарушава законовата рамка, от много години БПЦ не е присъствала в него, разпространявани са злобни, клеветнически и дискредитиращи коментари и анализи по отношение на БПЦ и окачествяване на църковни водачи и на премиера Бойко Борисов", заяви Кошлуков.

В пледоарията си Кошлуков представи нещата така, че в неговия мандат броевете на "Вяра и общество" били оскърбителни за вярата на православните християни. "Хората не могат да чуят своите пастири от БПЦ", разгневи се шефът на БНТ.  По време на изказването си Кошлуков даде за пример, че в медийния регулатор били изпратени близо 100 писма на възмутени зрители във връзка с броя на "Вяра и общество", излъчено на 6 юни. "За съжаление в този брой имаме клеветнически и дискредитиращи коментари и за Бойко Борисов. В това предаване водещият си е позволил да коментира министерско постановление - висш акт на изпълнителната власт, закона за държавния бюджет - основен политически закон", мотивира се Кошлуков. Според него политически теми могат да се обсъждат само в предавания като "Панорама", "Референдум" и "Още от деня", но не и във "Вяра и общество".   

Изненадващо от СЕМ се противопоставиха на думите на генералния директор и опровергаха голяма част от твърденията и тезите му. По отношение на писмата бе казано, че те са започнали да валят около седмица след излъчването на обсъждания брой на 6 юни и че тяхното получаване съвпада с атаката на Кошлуков към Благоев. Шефът на СЕМ Бетина Жотев нарече тези писма "писани под индиго".  Тя каза още, че е гледала въпросното предаване  и не е видяла в него обиди към вярата и чувствата на вярващите, а позиция на журналист спрямо действия на висши представители на БПЦ. "Имахме доклад на наши експерти, които бяха категорични, че не е нарушен ЗРТ в това предаване", обобщи Жотева.   

Както "Сега" писа, преди дни Благоев съобщи във "Фейсбук", че без предупреждение до него ръководството на БНТ1 е свалило летните повторения на "Вяра и общество". "Имам основание да смятам, че това е началото на неговият край и от есента то едва ли ще бъде върнато в ефира на БНТ, коментира той.

Днес Кошлуков поясни, че повторенията на "Вяра и общество" не са спрени, а са насочени към интернет страницата на БНТ. Той даде да се разбере, че възнамерява да върне рубриката в ефира на телевизията през есента. Той обаче подсказа, че най-вероятно това ще се случи с друг водещ.

"Ние не можем да ви наложим нито програмна схема, нито водещи журналисти, нито теми на предаванията, но можем да кажем, че критично отношение на журналисти към институции, в които работят земни и смъртни хора, не може да бъде причина за линч", коментира в заключение шефът на СЕМ Бетина Жотева.

34

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Протест пред БНТ подкрепи Горан Благоев

27.06.2020

1954 21
Кошлуков манипулира и сплашва хората в БНТ

26.06.2020

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

4710 10
Шефът на БНР ще трябва да доказва трудовия си стаж

16.06.2020

2252 2

Коментари

Страници

Фалконети
снимка на Фалконети

едно пидал  дигнало мерника на друго таквоз.

sega_veteran

Поредното доказателство, че Кошлуков не става за нищо.

Като ... почти всички деца на СДС.

Американците го пратиха да учи през деветдесетте години в САЩ, завърши, върна се и ... нищо.

Ето докъде стигна в средата на житието си, до удобен и подходящ за всичко нагаждач към силните на деня и на парите.

И да не се объркате, СДС му бе само трамплин, нищо повече.

3biri

Абе БПЦ я мани, ама как може да критикува Баце! Богохулник с богохулник!

 

Според  митрополит Гаврил, Кошлука е потърсил среща със Светия Синод за да обсъдят "скандалното " предаване.

 

Демек търси си повод, а причината е на другото място. Сигурно някой е получил СМС на латиница.

binich

Кошлуков беше обвиняван, че е доносник на ДС. Това му действие го доказва. 

Лабдев

Да се докажеш като  верен на БПЦ чрез министър-председателя - трябва да си голям дисидент с богат опит оттатък и отсам линнията на фронта.

3biri

Нещо объркАхте ролите! Предполагам съвсем случайно. АЕЖ твърди, верен на Борисов, чрез БПЦ.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Мдаа, критика към премиера е голям грях. Това и римският Татко не може да опрости. И сега какво ще прави Горанчо? Даже и монах не може да стане.

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Брях!Кошлук ефенди от коги стана тъй набожен и загрижен за висшия ни клир!Най-вероятно по нареждане на водещия му офицер(негов съкилийник и хидроинжинер по призвание), що го ''побутна'' да оглави туй дяволско творение БНТ.

gigaton

Тройка бири и седем кюфтака е прав - нещо усещам несъответствие в новината. Нямам спомен кога този ....о(с)ран е критикувал Борисов, може и да съм пропуснал. Идиотските му предавания с натискащо насочване, избор на събеседници, слагачество и мнения са много по-гнусни от критиките, прочетени от мен в този сайт, по отношение на Светла Петрова, примерно :). Моля, само са информация, Благоев каква деноминация е?

Voltervoice
снимка на Voltervoice

 

     Нито кошлуков ми е симпатичен, нито горан благоев! 

      Прав им път!

wreckage
снимка на wreckage

В това предаване водещият си е позволил да коментира министерско постановление - висш акт на изпълнителната власт, закона за държавния бюджет - основен политически закон

 

Горан Благоеф е бокохулник и мръсна гад!

 

 

Съжалявам, че навремето успях да изгледам едва нула од неговите религиозни предавания.

nebenebe

Кошлука и той младеж. С дунками ходи. С Жотева са страшен тандем.

mi6osp.

Оти ручахме жабетата, като пак е престъпление да бъдат критикувани постановления на МС и закони на НС? 

Памфуций
снимка на Памфуций

От много години Българската православна църква не присъства в него.  То си позволява злобни, клеветнически, дискредитиращи коментари и анализи, окачествявания на църковни водачи. От последния брой има такива и по отношение на държавни лица, на министър-председсателя Бойко Борисов. Предаването неведнъж представя като коментатори хора, които не са православни, извън православната църква са, така като е дефинирано в Закона за вероизповеданията. Поредица от неща, които наистина поставят под съмнение дали това не е целенасочена политика на предаването", каза Кошлуков пред СЕМ.

БПЦ не присъства, защото Св. Синод реши да бойкотира предаването, вместо равнопоставено да обсъжда редица проблеми. Не зная откъде накъде Св. Синод трябва да изключва диалога като средство за комуникация. Когато иде реч за неща като финансиране от страна на държавата , това не е само въпрос на БПЦ и религиозните убеждения на премиера, а обществен въпрос, който касае както православни, така инославни, иноверци, агностици и атеисти, защото това финансиране става с обществени пари, събрани от данъкоплатците без оглед на тяхната верка и религиозна принадлежност. Когато Св. Синод предлага за канонизация един човек със спорна биография - включително по отношение на БПЦ, липсвало му е каквото и да е уважение към българската Екзархия като поместна църква, опитвал се е да злоупотреби със схизмата за користни цели, то Св. Синод е длъжен да защити една такава своя позиция.   

nebenebe

Гледал съм от време на време някои предавания. Водещият се справя добре.  На моменти изразява лично мнение, което никак не е зле. Смятам че трябва да бъде подпомогнат и защитен от марионетката Кошлуков. Изборът на Кошлуков беше нагласена история. Време в и патките от СЕМ да бъдат разгонени, в смисъл изпъдени.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Това ще е поредното престъпление на БПЦ срещу православните в България.

Вяра и общество разшири осезателно кръга на хората, които се довериха на Православието за общението си с Бога. Направено беше много и за доверието между различните деноминации, също между християни, мюсюлмани и иудеи.

Всичко това се зловидеше на ортодоксите-фундаменталисти. Агитират срещу предаването отдавна, включително чрез имейли (!). Липсва им в предаването лицемерното гъгнене на служителите на Синода -- покорни на силните на деня и безразлични към миряните.

Познавам силно вярващи православни, вцърковени напълно дето има една дума, простодушни, добротворци – чакат това предаване като откровение. Да, има там различни възгледи – разни хора, търсещи и изповядващи – това му е хубавото. Пътищата към доброто и истината са много, претенциите на Синода за непогрешимост са измама.

 

Думите и действията на Кошлуков са достатъчно основание за освобождаването му поради непригодност и нарушаване на закони. Използването на забранени вещества не го оневинява.

wreckage
снимка на wreckage

Вяра и общество разшири осезателно кръга на хората, които се довериха на Православието за общението си с Бога.

сайтът http://gospod.bg/ не бачка

nebenebe

То който има познания в областта е наясно, но е интересно да се чуят различни мнения. Духовниците ни малко са разгевезени и бързо се куртулисаха с БХ. За висшите говоря. Така и не стана много ясно кой и как ги избира. Нерде яздещият кон бай Джон от Рожен във Варна?

Evasion

Поредната гнусотия на управляващите - използва се БПЦ като параван, за да се отстрани от националната телевизия водещ, който си е позволи да се изкаже неласкаво за Бо. Бо. Кога ще ни стигнат севернокорейците...

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Това ще е поредното престъпление на БПЦ срещу православните в България.

 

Не моем ви разберем вас, вярващите. Вие нямате право да критикувате църквата. Не Тя ви принадлжи, а вие ѝ принадлежите. Вие сте "венчани" за нея, вие сте нейното стадо овце. Това не е събрание на етажна собственост. Ако не ви харесва - ставате еретици.

Evasion

Редко тъпо писание...

труфалдин

Тази критика към ББ, защо трябваше да се добави? За да изглежда герой и репресиран ли?

Иначе водеше лесна и политкоректна борба срещу епископите на БПЦ. 

От тях получи изолация. А към премиера, не съм забелязал.

Стоф

Кошбуклуков същи. 

Epikur

 

  Признавам че не следя и не познавам добре това предаване. Но от публикацията става ясно, че Кошлуков просто "громи врага" на правителството. (Ако наистина е враг). Това е мазна и раболепно угодническа позиция, която има настояще, но не бъдеще. Защото следващият след Боко, веднага ще изхвърли слугата. Както стана с онзи Сърменов, назначен от Боко за директор на театър. Махаха го, слагаха го-ами слуга, удобен ! Точната, според мен позиция, беше като те назначат и дадат шанс, оттам нататък, да не се съобразяваш с назначилия те, а да водиш собствена, справедлива и чисто професионална работа, да търсиш само професионалните качества, без значение на политическите. Така телевизията ще стане конкурентноспособна на другите.

nebenebe

Прекалено много искаш от джуджето Кошлуков.

dembik

Я тоже не гледал, но осуждаю!

hahobg

Щом Бетина Жотева и повечето членове на СЕМ са защитили Горанчо, работата ми изглежда съвсем мътна. Иначе казано две  неприятни лобита- Кошлуков, явно назначен от Баце за да му вдига авторитета срещу други още по-правилни либерално-атлантически другари, при които и Горанчо Благоев е на хранилка.

Където и да стъпиш, навсякъде 💩💩💩

nebenebe

Пак маневра за отвличане на вниманието според мен. Кошлуковите ценности не са никаква мярка. Насадиха го първо за програмен директор, щот сигурно нямало по-грамотни от него. Долен продажник. Водещият на предаването трябва да бъде защитен. Жотева е взела май да усеща течението. Аз не я харесвам.

.........................

 ПРОДАЖНИКЪТ КОШЛУКОВ НЕ СТАВА ЗА ДИРЕКТОР НА НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ.

Предводител нa ...

Горан ми е безприятен. Чисто човешки. Но това няма значение. В БНТ останаха две професионално правени предавания - неговото и "Бразди".

Синодът е отмъстителен. БПЦ отдавна подкрепя пълзящото самодържавие и с удоволствие ще смачка Горан в дует с Боко и с помощта на цугтромбона ЕмКош.

nebenebe

Като се пенсионират дебелите попове ....  .Какви времена доживяхме. Поп стана професия като всяка друга. Някои хора нямат нужда от посредник. Пак се сетих за поп Джон.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш