Медия без
политическа реклама

Заподозрените в шпионаж българи пак са арестувани

Те са настанени в три различни затвора

17 Авг. 2023
 Арестуваните българи, обвинени в шпионаж
Арестуваните българи, обвинени в шпионаж

Тримата българи, обвинени в шпионаж на Острова, са задържани, съобщи посланикът ни във Великобритания Марин Райков пред NOVA.. Българското посолство е поискало информация за затворническите номера на сънародниците ни. Те са арестувани и са настанени в три различни затвора,

Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са заподозрени, че са шпионирали в полза на Русия българската диаспора в Англия.

Първоначално те бяха задържани по подозрение в престъпления по Закона за служебната тайна, но впоследствие им бяха повдигнати обвинения за притежание на фалшиви паспорти и други документи.

Тримата българи, обвинени във Великобритания за шпионаж в полза на Русия, са разследвани за същото и у нас. Сигналът е подаден в началото на годината от разследващия журналист Христо Грозев, съобщава Би Ти Ви .

Те са сред петимата души, арестувани през февруари по силата на британския Закон за служебната тайна след обиски на имотите им в Лондон и Грейт Ярмът в Норфолк. МИ5 е предала разузнавателните данни на полицията. Преди дни от лондонската полиция бе обявено, че те са били пуснати под гаранция. Сега обаче става ясно, че те се намират в затвор.

Те са обвинени съгласно британския Закон за документите за самоличност в притежание на 19 фалшиви документа с "неправомерни намерения", между тях паспорти, лични карти и документи за Великобритания, България, Италия, Испания, Франция, Хърватия, Словения, Гърция и Чешката република.

 

Още по темата