Медия без
политическа реклама

За първи път летище в Лондон премахва ограниченията за течности

Пътниците на летището на лондонското Сити няма да вадят и лаптопите

03 Март 2023
БНР

Летището на лондонското Сити ще стане първото в Обединеното кралство, което ще премахне ограниченията за течности и това ще стане навреме преди Великденската ваканция, съобщава БНР.

Шефовете на летището заявиха, че всичките четири скенера за сигурност ще бъдат модернизирани по подобие на тези, които се използват в болниците. Това ще стане до края на март, което ще позволи на пътниците да носят до два литра течности в техния ръчен багаж, тръгвайки за Великденска ваканция. Също няма да има нужда да се изваждат лаптопите от чантите.

На големите летища във Великобритания бе даден краен срок до юни 2024 година да инсталират новата технология, която произвежда триизмерно сканиране с висока резолюция на пътническите чанти и позволява на операторите да проверяват багажа от всеки ъгъл.

Летището, което е близо до лондонското Сити, въвежда новите скенери повече от година по-рано. Хората, които не изваждат каквото трябва от чантите си или пътуват с големи бутилки с течности и кремове, са най-големият причинител на забавяния при проверките за сигурност.

Правилото за ограничение до 100 милилитра бе въведено след осуетен ислямистки трансатлантически терористичен заговор през 2006 година и се очакваше да бъде временна мярка.

Терористите бяха планирали да свалят седем полета, излитащи от "Хийтроу", използвайки течен експлозив, маскиран като безалкохолни напитки. Това можеше да се превърне в най-голямата терористична атака на "Ал-Кайда" на Запад след 11 септември 2001 г.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата