Quantcast
Военни ще заменят в Англия стачкуващи лекари, сестри, учители | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Военни ще заменят в Англия стачкуващи лекари, сестри, учители

Този подход се обмисля от правителството, твърди председателят на управляващата Консервативна партия
2 974

Британското правителство обмисля дали да използва военнослужещи, които да помогнат за нормалното функциониране на обществените услуги, ако служители от ключово значение за държавната Национална здравна система предприемат стачни действия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Агенциите се позовават изказване на председателя на управляващата Консервативна партия Надим Захауи.

Няколко различни индустриални сектора във Великобритания вече предприеха стачни действия, но страната сега е заплашена и от стачка на хиляди медицински сестри в Англия и на служителите от спешната помощ в Англия и Уелс, които възнамеряват да напуснат работните си места по-късно този месец заради ниските заплати и лошите условия за труд. Правителството неколкократно призова работниците да прекратят стачките и заяви, че не може да си позволи повишения на заплатите, индексирани с нивото на инфлацията, а дори да би могло да изпълни исканията на работниците, това допълнително би подхранило инфлацията.

"Нашето послание към профсъюзите е, че "сега не е моментът да стачкувате, сега е моментът да се опитате да преговаряте". Но, ако това не се случи, е важно правителството… да има планове за действие в непредвидени ситуации", каза Надим Захауи пред телевизия "Скай нюз".

"Разглеждаме вариант с военните, разглеждаме вариант за отговор със специализирани сили за бързо реагиране… капацитет за бързо реагиране", заяви Захауи и добави, че военните биха могли да шофират линейки.

Британският вестник "Сънди таймс" съобщи, че премиерът Риши Сунак би могъл да съживи планове за ограничаване на правото на стачка на служители в публичния сектор, включително служителите в Национална здравна система, учителите и пожарникарите. Захауи отново обвини руския президент Владимир Путин и неговата инвазия в Украйна за повишаването на цените на енергията и инфлацията и призова служителите от публичния сектор да "се сплотят".

Още

Войници от САЩ нападнаха германски полицаи след спор в дискотека

17.01.2023

8468
Над 500 са вакантните места за военнослужещи

02.01.2023

992
В Бразилия се заговори за военен преврат

02.11.2022

3508