Медия без
политическа реклама

Виктор Бут - Търговецът на смърт, се записа в партията на Митрофанова

Получилият свобода чрез размяна руснак стана член на националистическата партия ЛДПР, дала старт на политическата кариера на сегашната руска посланичка в България

12 Дек. 2022
LDPR
Слуцки връчва партийната книжка на Бут на сцена, декорирана с голям портрет на покойния Жириновски

Руският бизнесмен Виктор Бут, който миналата седмица бе разменен за американската баскетболистка Бритни Грайнър, стана член на Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР). Ръководителят на партията Леонид Слуцки направи съобщението в своя Telegram канал.

"Лично връчих партийната карта на ЛДПР на Виктор Анатолиевич Бут днес, на юбилейното събрание на партията по случай 33-годишнината от нейното основаване. Сигурен съм, че Виктор Бут е силен по дух и смел човек и ще заеме полагащото му се място в партията. Добре дошъл в нашите редици!" - пише той.

Миналия четвъртък Бут, осъден в САЩ по дело за трафик на оръжие, бе разменен на летището в Абу Даби за Грайнър, осъдена в Русия за контрабанда на наркотици.

Бут е известен с прозвището "Търговец на смърт".  Той навлиза сега в политиката чрез същата националистическа партия, основана от Владимир Жириновски, която дава старт на политическата кариера на настоящата руска посланичка в България Елеонора Митрофанова. Тя е депутатка от ЛДПР през 1993-1995 г., а нейният брат Алексей Митрофанов е дясна ръка на Жириновски до 2007 г., когато е изгонен за мошеничество.
През 2012 г. Бут е осъден на 25 години затвор в САЩ по обвинение в доставка на незаконни оръжия. Федералният съд на Ню Йорк му нарежда да плати и глоба от 15 милиона долара.

На 4 август Химкинският градски съд осъжда Грайнър на девет години в наказателна колония с общ режим. Освен това е осъдена да плати глоба в размер на един милион рубли. 

България се оказа дребна за имперските стандарти на Митрофанова 

Русия освободи Бритни Грайнър и получи Виктор Бут | СЕГА (segabg.com)

 

Още по темата