Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия освободи Бритни Грайнър и получи Виктор Бут

ФСБ пусна видео от размяната, която стана на летището в Абу Даби

09 Дек. 2022Обновена

Русия е освободила американската баскетболистка Бритни Грайнър. В замяна Съединените щати са пуснали руския оръжеен търговец Виктор Бут, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на американски източници.

Размяната на затворници бе потвърдена от министерството на външните работи на Русия, цитирано от ТАСС. Тя е станала на летището на Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства.

По-късно ФСБ и руските медии пуснаха видео от размяната.

 

55-годишният Виктор Бут е един от най-известните търговци на оръжие в света. Той беше осъден през 2011 г. на 25 години затвор по обвинения, включващи заговор за убийство на американци. Последните десет години от живота си той прекарва във федерален затвор в американския щат Илинойс. През 90-те години на миналия век Бут създава частна авиокомпания за превоз на товари и хора около зони на конфликт, използвайки товарни съветски самолети Антонов за дълги разстояния. Според доклада на ООН Бут е управлявал най-голямата в света база от частни самолети Антонов, разположена в Обединените арабски емирства. Самолетите му са превозвали оръжия за конфликтни зони, но и различни други неща, сред които цветя от южноафрикански гладиол, мебели от ИКЕА, моливи, замразени пилета, а понякога и миротворци.

Известната американската баскетболистка Бритни Грайнър беше осъдена от руски съд на девет години затвор за притежание на пълнители с масло от канабис за електронна цигара. 32-годишната Грайнър бе състезателка на Феникс Меркюри в WNBA, както и на УГМК Екатеринбург в Русия. Тя бе задържана на 17 февруари 2022 година – малко преди началото на руското нападение на Украйна.

ТРЪМП НЕГОДУВА

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп определи като срам размяната на руснака Виктор Бут с американската баскетболистка Бритни Грайнър. „Какъв „глупав“ и непатриотичен срам за САЩ“, написа той в своя блог „Тру сошиъл” в четвъртък.

По-конкретно, Тръмп каза, че размяната е била неравностойна, като се има предвид тежестта на обвиненията на Бут и антиамериканската позиция на Грейнър, която според него „открито мрази страната“. Той изрази също недоумение защо другият осъден в Русия американец Пол Уилън не бе включен в сделката.