Quantcast

Медия без
политическа реклама

Унгария омекна за членството на Швеция в НАТО

Будапеща размисли, след като Вашингтон ѝ отказа HIMARS

15 Юни 2023
US ARMY
Американските реактивни системи за залпов огън HIMARS са едни от най-ефективните в света

 

Унгария е готова да гласува дълго отлаганата кандидатура на Швеция за членство в НАТО до 7 юли, показва парламентарен документ, видян от АФП в четвъртък, само дни преди срещата на върха на отбранителния блок във Вилнюс.

Гласуването на Унгария за присъединяването на Швеция е посочено в документ, озаглавен „План на сесията на Народното събрание юни-юли 2023 г.“, публикуван по-рано тази седмица на уебсайта на събранието, въпреки че не се споменава точна дата. Пролетната сесия на унгарския парламент ще приключи в петък, като гласуването за присъединяване не е включено в дневния ред. Следва обаче „извънредна лятна сесия“, която „се очаква да приключи на 7 юли“, съобщи пресцентърът на парламента на АФП в имейл, цитиран от БНР.

Американският сенатор Джеймс Е. Риш (републиканец) разкри в изявление за днешния брой на "Вашингтон пост", че САЩ отлагат отговора си до унгарското министерство на отбраната относно искането му за закупуване на 24 батареи от високомобилната артилерийска ракетна система HIMARS. Като причина той посочи забавянето на Унгария при ратифицирането на молбата на Швеция за членство в НАТО

Сенаторът Риш, който е член на Комисията по външни отношения, заяви, че спира продажбата на HIMARS на Унгария на стойност 735 млн. долара като наказание за отказа на страната да одобри своевременно членството на Швеция в НАТО. Поръчката се състоеше от първоначална партида от 24 пускови установки и 100 ракети. В миналото Рийш е играл важна роля в блокирането на продажбата на изтребители F-35 на Турция, която също пречи на Швеция да се присъедини към НАТО.

Западният отбранителен алианс ще се събере в столицата на Литва Вилнюс за двудневна среща на върха, която трябва да започне на 11 юли.

Ключови думи:

Унгария, Швеция, НАТО

Още по темата