Медия без
политическа реклама

Удар от последна инстанция: „Дизелгейт“ е чиста измама

Федералният съд на Германия даде шанс на 60 000 клиенти да получат по-големи обезщетения от „Фолксваген“

25 Май 2020
Концернът стана обект на множество подигравателни колажи в интернет
https://theecologist.org
Концернът стана обект на множество подигравателни колажи в интернет

Германският федерален съд се произнесе днес в полза на клиент почувствал се измамен от концерна „Фолксваген“ заради манипулирания дизелов двигател на колата му, и отвори път към бързо приключване на делата на още 60 000 потребители. Производителят не отричаше вината си, но искаше да се отърве с по-малки обезщетения, защото твърдеше, че макар и с лъжлив софтуеър за вредни емисии колите му все пак са били използваеми. Освен това той протакаше максимално съдебните процедури, за да се признае по-голямо овехтяване на колите и съответно да плати още по-малко.

Съдът в Карсруе постанови, че компанията умишлено е навредила на клиентите си, като е инсталирала незаконно устройство, което при проверка на стенд включва очистващата система, а при движение по пътищата я изключва за по-голяма мощност. Така при технически прегледи дизеловите двигатели са създавали впечатление, че са по-„чисти“ отколкото са в действителност, въпреки че на пътищата сеи е виждало какви черни газове бълват.

От десетките хиляди неприключени дела до федералния съд стигна жалбата на Херберт Гилберт от Райнланд-Пфалц. През 2014 г. той купил VW Sharan от оказион за 31 490 евро. Година по-късно се почувствал измамен, когато избухна скандалът „Дизелгейт“, и поискал фирмата да му върне парите. Приятелското споразумение за частично обезщетение не го удовлетворило и решил да се бори докрай. Съдът в Карлсруе постанови „Фолксваген“ да изкупи колата му за 25 616 евро, защото все пак отчете овехтяване. Но това е значително повече от предлаганите от компанията приятелски споразумения, които досега са обезщетили 235 000 тъжители със 750 млн. евро (средно по 3200 евро).

Измамата е била установена в 11 млн. автомобила и досега е струвала на концерна 30 млрд. евро главно заради искове в САЩ. Висящите дела в Германия вече могат да приключат бързо, защото съдилищата от по-ниска инстанция трябва да се съобразят с решението на Федералния съд.

Отделно текат наказателни дела срещу някои от ръководителите на концерна. Но и с това неволите му не свършват, защото и акционерите ще водят дела заради загубената стойност на акциите им в резултат на измамата.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата