Медия без
политическа реклама

Таз година завод за първа доза, догодина - за цяла доза ваксини

България отдавна си има суперкомпютър, който твори нова реалност – Бойко Борисов

Март 2021 г., Разград - заводът за ваксини ей тук ще се ширне всеки момент....
Фейсбук
Март 2021 г., Разград - заводът за ваксини ей тук ще се ширне всеки момент....

Изминалата седмица бе фамозна за Бойко Методиeв Борисов. Той произведе такава фантасмагория, че насред скучната предизборна кампания и изтърканите шпионски скандали българският народ подскочи: „Хе, гледай го пък тоя!”. Саркастично го рекоха и враговете, и привържениците му. С това Борисов прекрасно свърши своята работа, защото целта му никога не е била да бъде сериозен. Ако е такъв, става безинтересен и безполезен. А с глупости и фантазии безпроблемно изпълнява управленската си програма „Ден да мине, друг да дойде”.

Става дума за „новината”, че България ще започне да произвежда до 3 месеца ваксини срещу COVID-19, спасявайки цяла Европа. „Много съм щастлив, защото на европейската карта за ваксинация ще се присъедини и България. Много държави ще си отдъхнат. За 16 месеца ще произведем стотици милиони ваксини и ще спасим стотици милиони животи. Дори да стартират днес другите, ще са с 16 месеца след нас", рече той на място край завода в Разград. Разбира се, на другия ден не се намери специалист по темата, който да провижда

 

прииждащи към Разград талази от благодарни европейци

 

Стана обратното – никой нямаше и понятие от темата. Здравният министър Костадин Ангелов даде да се разбере, че единствено премиерът знае светите истини. Главният здравен инспектор Ангел Кунчев добави, че представа няма ще се появи ли наша ваксина, нито ще изнесе ли чужда фирма производството си тук. Богдан Петрунов от БАН предположи, че иде реч за ветеринарни ваксини, но не стана ясно кучетата и котките боледуват ли от COVD-19. Според икономиста Тихомир Каменов все пак може да иде реч за  опаковане на препарати, защото имало инвестиция в миялна и пълначна машини. Темата закри проф. Генка Петрова от Медицинския университет в София, според която все някак може да се докара производство тук, но ще отнеме 16 месеца и касае единствено опаковане.

Ако някои си мисли, че реалността и опроверженията на сериозните хора могат да разколебаят Борисов, се лъже. Има модерни теории, които твърдят, че успешен е не политикът, който казва истинни и смислени неща, а оня, който постоянно бълва фантазии и безсмислици. Според тях триумфът се постига чрез задържане на вниманието, макар това да означава

 

фабрикуване на сензационни лъжи всеки ден

 

Точно така правят и многобройните производители на фалшиви новини в медийното ни съвремие – ежедневно лъжат, но лъжата им се отблагодарява, защото чрез нея се задържа зрителското внимание. При все по-оскотяващата среда именно вниманието е основен капитал и за тях. Тези „модерни” политици и производителите на фалшиви новини са сиамски близнаци във всеобщата комуникационна среда, неразграничаваща фалша от истината. Всъщност, тези теории гласят още, че задържането на вниманието би се постигнало и чрез истина и смисъл, стига да се произвеждат всеки ден. Но няма как да стане, защото истината и смисълът се постигат трудно, не лежат на поточна линия. Затова този тип политици компенсират с лъжи, като в един момент тотално се отдават на тях, просто защото е лесно.

Та, какво би станало, ако след 3 месеца някой попита Борисов къде са произведените от България ваксини? Дори да се появи такъв въпрос, той няма да бъде интересен, защото обществото задъхано ще се занимава с нова негова глупост - ето така работи цялата технология. 

Политическата битност на Бойко Борисов показва, че винаги е бил топзвезда в този политико-медиен свят. Едва ли е изучавал теории, самобитен талант е. Ето само едри щрихи от бълнуванията му през годините за заводи и други придобивки, с които щяхме да смайваме света:

През 2010 г. Борисов тръгва да прави

 

писта за Формула 1 край Доброславци

 

Приема в кабинета си някакъв шейх, валят обещания. Новият тогава премиер следва все пак леко да бъде оневинен, защото шейхът му е заведен от левия депутат Румен Петков. Накрая се оказа, че шейхът не е съвсем шейх и има малко общо с писти за „Формули 1”. Но случката е прощъпалник за още много подобни „проекти” през трите мандата: суперкомпютър се носи бавно и славно, „наборите” на идеята са вече трети клас в училище; АЕЦ „Белене” мощно издига снага, хвърля сянка на мултиконтинентален газов хъб; милиони фолксвагени щурмуват световния пазар, тъй както днес ваксините; произвеждаме облекла, маски, аспиратори и дори тестове за COVID-19, отново спасявайки изнемогващи жители на планетата. Тези благини бяха винаги сочно придружавани от хайдушко тупане в гърдите, че светът ни диша прахта по темпове на индустриализация. По едно време Борисов тръгна да произвежда дори професори (буквално), имайки предвид суперкомпютъра. Всъщност, този митичен суперкомпютър

 

трябваше да е готов до февруари 2021 г.

 

Няма го, макар че му направиха първа копка. Затова пък има суперджипка и супербезнаказан волнодумец. Никой не бива да се учудва, ако Борисов смени календара и се окаже, че постоянно пребиваваме в януари 2021 г.

Разбира се, цялата тази тема е забавна само до известна степен. Иронията следва да се съчетае с най-тъмните краски, защото "този фантастичен, този невероятен” (не Боби Михайлов) Бойко Борисов сполетява българското общество съвсем наяве. Определено няма друг премиер в най-новата история на България (от Андрей Луканов до Пламен Орешарски), който да е фабрикувал толкова много измислици като Бойко Борисов. Предшествениците му имаха безброй недостатъци (досущ като него), но по отношение на облъчването на хората с простотии имаха граници.

 

Днешните лъжи не са просто дебели. Те са и глуповати

 

Живеем в никога неподозиран глуповато-дебелашки свят.  Лошата новина е, че не се знае кога ще свърши този свят. Добрата е, че през всичките тези три мандата не се забеляза друг по-безпардонен в измислиците политик. Борисов е суперкомпютърът на тази технология. Падне ли той, глуповато-дебелашкият свят няма да изчезне, но ще се свие поне наполовина.

И все пак „производството на ваксини до 3 месеца у нас” не е просто пореден елемент от тази трагикомедия. То не е и единствено подигравка с българите, чрез която обещаваш да залееш света с ваксини, след като ваксинацията в собствената ти страна е на последните места в света. Иде реч и за още нещо – не много понятно, без име, защото е отвъд човешките измерения. „Ще спасим стотици милиони животи”, рече премиерът. Само луд човек може да спекулира с животите. А Борисов не е луд. Просто човешкото наистина му е вече чуждо.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата