Медия без
политическа реклама

Турция пуска на малки крачки Швеция в НАТО

Комисията по външни работи в турския парламент одобри протокола за ратификация

27 Дек. 2023
ЕПА/БГНЕС
Фуат Октай даде знак, че Меджлисът ще следва бавна процедура за приемането на Швеция в НАТО

Комисията по външни работи в турския парламент одобри вчера протокола за присъединяване на Швеция към НАТО, съобщи телевизия ТРТ Хабер, цитирана от БТА.

Предстои документът да бъде внесен за гласуване в парламента на Турция, който има последната дума за членството на скандинавската страна в алианса. Датата на гласуването му все още не е известна. 

Обсъждането на кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО бе възобновено дни след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвърза молбата на Стокхолм с получаване на одобрение от САЩ на искането Турция да закупи изтребители F-16. Белият дом подкрепи турското искане за закупуване на F-16, но в Конгреса има силна опозиция срещу продажбата на военна техника на Турция.

Турция, която е членка на НАТО, оттегли възражението си срещу присъединяването на Швеция към алианса през юли, но оттогава процесът на ратификация в парламента бе в застой. Турция обвинява Швеция, че не приема достатъчно сериозно турските опасенията за сигурността, включително борбата й срещу кюрдските бойци и други групировки, които Анкара смята за заплаха за сигурността си.

Процесът по ратификация на протокола за присъединяване на Швеция започна в Меджлиса през октомври. Първото заседание на Комисията по външни работи за обсъждане по протокола бе на 16 ноември, но вземането на решение бе отложено. 

Швеция и Финландия решиха да подадат молба за членство в НАТО след началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Финландия се присъедини към алианса през април, но Швеция все още чака да стане официален член.

Ръководителят на Комисията по външни работи в турския парламент заяви, че не трябва да се очаква бързо гласуване на кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО в пълния състав на парламента. Фуат Октай каза, че сега предстои председателят на парламента да определи датата за финалния вот от пълния състав на парламента.

ПРИВЕТСТВИЕ ОТ НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства одобрението от комисията по външни работи на турския парламент на присъединяването на Швеция към Северноатлантическия алианс.

Турция е последната държава членка на НАТО заедно с Унгария, която блокира пътя на Швеция към членство в пакта.

"Разчитам, че (тези две държави) ще приключат възможно най-бързо процедурите по ратификация" на присъединяването на Швеция, "което ще направи НАТО по-силна", каза в изявление Столтенберг.

Ключови думи:

Швеция, НАТО