Quantcast

Медия без
политическа реклама

Турция поиска руските C-400 да се интегрират в отбраната на НАТО

23 Яну. 2020

Въпреки обтегнатите отношения със САЩ заради закупуването на руската система за противовъздушна отбрана C-400 Турция ще настоява НАТО да я интегрира в отбранителната си система. Алиансът да създаде работна група, която да оцени как С-400 може да бъде интегрирана в отбранителната система на Алианса, е предложил търският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от РИА Ноности.
"Тревожното е, че изтребителите F-35 и системите C-400 са несъвместими. Нека създадем работна група, НАТО ще може да я ръководи. Нека експертите да проучат този въпрос и да направят оценка", е заявил Чавушоглу на Световния икономически форум в Давос. Според дипломатически източници Русия вече е доставила на Турция повече от 120 ракети за системите С-400, доставена е и спомагателна техника, резервни части и инструменти.
Преговорите и доставките на системите С-400 предизвикаха криза в отношенията между Турция и САЩ, припомня агенция "Фокус".  Вашингтон поиска Анкара да се откаже от сделката и вместо това да придобие американски системи “Patriot”, заплашвайки да забави или да откаже да продаде на Турция модерните изтребители F-35, както и да наложи санкции в съответствие със Закона "За противодействие на противниците на САЩ чрез санкции". Анкара на този етап отказва да се съобрази с исканията на САЩ.

Ключови думи:

Турция, Русия, САЩ, ракети

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?