Quantcast
Тръмп одобри извънредно положение във Вашингтон до 24 януари | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Тръмп одобри извънредно положение във Вашингтон до 24 януари

Министърът на вътрешната сигурност на САЩ подаде оставка
Обновена
4 341

Американският президент Доналд Тръмп одобри въвеждането на извънредно положение във Вашингтон до 24 януари заради заплахи, свързани с церемонията, при която Джо Байдън ще поеме поста от него.

Този режим дава на Министерството на вътрешната сигурност и Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA) да определят, мобилизират и предоставят ресурси при нужда. До него се стигна след предупреждението на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ, че въоръжени участници вероятно ще се включат в протести във федералната столица и всички 50 щата в дните до встъпването в длъжност на Байдън като президент.

Часове след това започна и втората поредна процедура за импийчмънт на Тръмп. Днес Камарата на представителите ще призове с резолюция вицепрезидента Майк Пенс да задейства поправка в конституцията, с която президентът на бъде отстранен, преди да изтекат оставащите 8 дни от мандата му.

По данни на ФБР протестите може да започнат още на 16 януари извън столицата, а на следващия ден - и във Вашингтон. Кметът Мюриъл Баузър вече поиска от министъра за вътрешната сигурност да прекрати събиранията на обществени места до 24 януари.

На този фон изпълняващият длъжността министър на вътрешната сигурност на САЩ Чад Улф подаде оставка. Улф заяви, че подава оставка по процедурни причини. На поста му застава Пийт Гейнър, който е администратор към Агенцията за извънредни ситуации.

Според "Вашингтон пост" Улф е посочил, че решението му е следствие на „случилите се наскоро събития“.

Междувременно се появяват все повече информации за арестувани във връзка с щурма на Капитолия миналата седмица, отнел живота на петима. Съобщава се и за разследвания на полицаи в Капитолия в търсене на отговор дали представители на органите на реда са били намесени и са показвали подкрепа към протестиращите привърженици на президента Доналд Тръмп.

Шефът на полицията във Вашингтон посочи, че един от подчинените му е бил на две мисии в Ирак и за този подчинен това, което е станало в Конгреса е било по-страшно от времето му на бойното поле.

Властите призовават гражданите да избягват да пътуват до американската столица за встъпването в длъжност на Байдън, което е на 20 януари.

И докато властите се опитват да направят всичко възможно да предотвратят бъдещи инциденти, демократи в Конгреса се готвят да задействат процедура по импийчмънт спрямо Тръмп. Републиканци призоваха да не се стига до това в името на националното обединение.

Още

ГЕРБ безцеремонно излъга за позицията на американските сенатори

05.03.2021

Обновена

10784
Американски сенатори с остро изявление срещу корупцията в България

05.03.2021

Обновена

4416
Турция потвърди, че върви към покупката на още руски С-400 

03.03.2021

3755