Quantcast

Медия без
политическа реклама

Смог от канадските пожари затисна Ню Йорк (галерия)

Милиони в Северна Америка се връщат към носенето на маски заради опасно замърсения въздух

08 Юни 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС

Десетки милиони хора в Канада и източните щати на САЩ са призовани да си останат по домовете и да не отварят прозорците заради опасен смог от бушуващите горски пожари в Канада. Пожарите мигрират на юг от миналия месец и в последните ден-два пренасяните от тях въздушни маси оцветиха в оранжево небето в Ню Йорк, Масачузетс и Кънектикът.

Стотици пожари вилнеят в Канада - от западните провинции Нова Скотия и Квебек до източните, където в момента има над 150 активни огнища. Това е особено жестоко начало на лятото, коментира британското издание "Гардиън". Замърсяването в Ню Йорк стигна такъв връх, че градът беше с най-опасен въздух в целия свят, измествайки традиционните лидери в тази трагична класация в Пакистан и Индия. За сравнение този път Лахор, Пакистан е на второ място, а Делхи - индийската столица, на шесто.

От вторник вечерта по улиците на Ню Йорк ясно се усеща миризма на пушек. От днес властите започват да раздават 1 млн. безплатни маски с най-висока защита, каквито бяхме забравили след пандемията. "Това е временно положение. Не е ковид", успокои губернаторът Кати Хочъл. Тя увери, че автобусите и влаковете имат висококачествени филтри за пречистване на въздуха, които ги правят безопасни.

В Канада също се препоръчва хората да не излизат без маска. Целият щат Ню Джърси е с повишена степен на предупреждение за опасен въздух. Замърсяване е регистрирано в целия район на Големите езера, от Кливлънд, Охайо до Бъфало, Ню Йорк. На юг смогът стига чак до Южна Каролина, където властите също препоръчаха на хората да не излизат и да държат прозорците затворени. Във Филаделфия е имало множество обаждания на тел. 911.

Мръсният въздух обърка и програмата на Бродуей. Актрисата Джоди Комър прекрати участието си в една от театралните постановки от снощния афиш с обяснението, че не може да диша. В последния момент бяха отменени и двата популярни мюзикъла "Хамилтън" и "Камелот".

Заради климатичните промени до 2090 г. интензитетът на горските пожари ще се е увеличил с 57%, прогнозира наскоро ООН.

Due to the wildfires that erupted in Canada, New York City topped the list of the world's worst air quality rankings. About 100 million people across 13 U.S....

 

Още по темата