Медия без
политическа реклама

След странни обрати Нидерландия все пак пусна България в Шенген

Марк Рюте прокара деликатния въпрос през парламента, като избегна сблъсък с евентуалните коалиционни партньори на своята партия

22 Дек. 2023Обновена
Марк Рюте
БГНЕС/ЕПА
Марк Рюте

Нидерландия окончателно премахна всички пречки пред пълноправното влизане на България в Шенген. Това обаче стана след изненадващи обрати при дебатите в нидерландския парламент снощи.

Правителството, оглавявано от Марк Рюте, още миналата седмица реши, че България изпълнява всички изисквания за влизане в Шенген и изпрати доклад за това в парламента. Депутатите имаха три възможности - да подкрепят решението, да го отхвърлят или да не го разглеждат въобще, което би означавало пълно съгласие с действията на кабинета, предаде БНР.

Изненадващо обаче партия Нов обществен договор (НОД), която е четвърта сила в парламента, внесе резолюция, с която подкрепи позицията на Австрия страната ни да бъде допусната в Шенген на етапи, като първо това стане по въздух. Решението събра 59 гласа "за" и 49 "против". И макар да преобладаваха привържениците на частичното влизане, предложението бе отхвърлено, тъй като не събра необходимото абсолютно мнозинство от 76 гласа. До резултата се стигна след две неочаквани гласувания. Народната партия за свобода и демокрация на Марк Рюте гласува "за", т.е. на практика срещу препоръката на собственото си правителство. А крайнодясната Партия за свободата, която взенай-много гласове на парламентарните избори преди месец, изобщо не гласува. Ако нейните депутати бяха "за", позицията на Нидерландия щеше да бъде за влизане на България в Шенген по въздуха. Предложението щеше да събере 86 гласа при необходими 76.

Тъй като предложението на кабинета за пълно отпадане на пречките изобщо не бе подложено на гласуване, на практика парламентът се съгласи с него, защото не го отхвърли, обясни на "Сега" високопоставен дипломатически източник. Правителството знаеше, че неблагоприятното предложение на Новия обществен договор няма да мине, но някои депутати от управляващата партия го подкрепиха, защото се водят преговори за съставяне на коалиция. Така без да се конфронтират с евентуалните си бъдещи партньори, запазиха правителственото решение в оригиналния му вид.

Австрия остава единствената пречка пред пълноправното влизане на България и Румъния в Шенген.

Решението на Нидерландия бе приветствано от представителите на управляващите партии в България, които персонално благодариха на Марк Рюте и не пропуснаха да разкритикуват президента Румен Радев. Сутринта държавният глава ги упрекна, че служебният кабинет бил гарантирал влизане на България в Шенген през октомври, но действията на редовния кабинет на Николай Денков провалил това.

“Преговорите за Шенген продължават и те ще свършат така, че да отчетат притесненията на Австрия. Всякакви призиви от общ характер не помагат с нищо. Ако беше толкова лесно, то служебният кабинет да го беше направил”, коментира премиерът Николай Денков.

"Приветствам  решението на парламента на Нидерландия, с което дава съгласието си за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Благодаря и на премиера Марк Рюте и неговото правителство, които внесоха предложението през миналата седмица. Убедена съм,  че този акт е в интерес не само на нас и нашата северна съседка, а и на целия ЕС“, каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

"Действително положихме огромен труд с Христо Иванов и Кирил Петков, и когато питахте за какво е тази сглобка и защо се търпите – ето затова се търпим. И затова президентът Радев говори толкова злобно сутринта", отбеляза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Въпреки че не се обичаме и харесваме в тази сглобка, променихме Конституцията, променихме съдебната система. Ако не бяхме сменили основния закон по този начин, както Радев го нарече „изнасилване”, а то беше „изискване” – нидерландският парламент нямаше да вземе това решение. Бъдете сигурни”, каза още Борисов. Той отбеляза, че трябва да направим много крачки, за да убедим Австрия. „Вчера подписаха и пакта за миграция. Следобед имаме такива разговори. Мисля, че ще се поздравим с краен успех. Трябва да бъдем много аргументирани”, обясни още Борисов.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов отбеляза, че усилията на Главна дирекция „Гранична полиция“ са в основата на положителния доклад за Шенген след мисията в страната ни за проверка на външните граници. Той увери, че продължават интензивните разговори по темата: „Постоянна е комуникацията ми с вътрешния министър на Румъния, с Европейската комисия и с ангажираните институции в Брюксел. Правим всичко възможно, затова съм оптимист, че в най-скоро време следва да има решение по отношение членството на България“. Той подчерта, че Австрия остава сама в позицията си, която все по-трудно отстоява предвид сериозния натиск както от двете държави, водещи съвместно преговорите, така и от подкрепящите ни по въпроса страни, и от Европейската комисия.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Шенген, Нидерландия

Още по темата