Медия без
политическа реклама

Си Дзинпин има сериозни проблеми, обяви Джо Байдън

Китай окачестви изявлението на американския президент "напълно безотговорно"

09 Февр. 2023Обновена
БГНЕС архив

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви вчера, че китайският президент Си Дзинпин има сериозни проблеми, особено в икономически план, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Намерете ми някой световен лидер, който да е готов да застане на мястото на Си Дзинпин... Аз не виждам такъв", изтъкна американският президент в интервю за телевизия Пи Би Ес.

"Този човек има огромни проблеми", сред които се откроява "една икономика, която не функционира много добре", каза Байдън, като отбеляза в същото време, че китайският лидер "има огромен потенциал".

Байдън каза още, че подкрепата на Китай за Русия е относително дискретна и че Пекин, противно на очакванията в началния етап след нахлуването на руските сили в Украйна, не се е ангажирал със стопроцентова подкрепа за Москва.

Според президента на САЩ неохотата на Пекин да подкрепи изцяло Москва е свързана с нежеланието на Си Дзинпин Китай да попадне под ударите на тежки икономически санкции, както се случи с Русия.

"Обадих му се миналото лято, за да му кажа: Това не е заплаха, просто наблюдение - виж какво се случва на Русия", разказа Байдън пред Пи Би Ес.

Китай разкритикува днес думите на американския президент Джо Байдън относно китайския президент Си Дзинпин. "Това изявление (. . .) е напълно безотговорно и нарушава основните правила на дипломатическия етикет", заяви Мао Нин, говорителка на китайското външно министерство. "Китай изразява своето силно недоволство и твърдо противопоставяне", каза говорителката на редовен брифинг.

 

Ключови думи:

Джо Байдън, Си Цзинпин

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?