Медия без
политическа реклама

Швеция ще влезе в НАТО до юли

Генералният секретар на Алианса прогнозира, че на срещата на върха във Вашингтон въпросът ще е решен

03 Яну. 2024
НАТО
Йенс Столтенберг отброява последните месеци за приобщаване на Швеция към НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред германската агенция ДПА, че Швеция ще се присъедини към военния алианс най-късно до юли. Следващата среща на върха на НАТО ще се проведе във Вашингтон от 9 до 11 юли и дотогава скандинавската страна ще бъде пълноправен член, каза той.

Швеция и Финландия изоставиха десетилетията на неутралитет и подадоха молби да станат съюзници в НАТО след пълномащабната инвазия на руския президент Владимир Путин в Украйна. Докато кандидатурата на Хелзинки беше бързо одобрена, зелената светлина за Стокхолм се бави както от Турция, така и от Унгария.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган иска шведското правителство да предприеме действия срещу членовете на Кюрдската работническа партия (ПКК) на нейна територия и използва правото си на вето, за да получи изтребители F-16 от САЩ. Стокхолм е спазил ангажиментите си към Анкара и е направил отстъпки, заяви Столтенберг.

В края на декември унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че няма "голяма готовност" от страна на унгарските законодатели да одобрят шведската кандидатура.

Няколко дни по-късно комисията по външни работи на турския парламент даде съгласието си Швеция да се присъедини към Алианса след месеци на протакане. Сега пленарният състав на Меджлиса трябва да даде окончателната си зелена светлина. 

Ключови думи:

Швеция, НАТО