facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Шефът на сенатската комисия по разузнаване подаде оставка

Той е обвинен, че е спечелил милиони от достъпа си до секретна информация за коронавируса
Обновена
3 680
 БГНЕС

64-годишният председател на специалната комисия по разузнаване в Американския Сенат републиканецът Ричард Бар подаде оставка, предаде Би Би Си, цитирана от БГНЕС

Той отрече обвиненията на разследващите, че е спечелил милиони, възползвайки се от достъпа си до секретна информация. Ричърд Бар ще се отттегли от поста на 15 май. По-рано в „Лос Анджелис Таймс” съобщи, че в хода на разследването е бил иззет мобилния телефон на сенатора. 

Като председател на специалната комисия по разузнаване в Сената Бар участваше в закрити брифинги, по време на които са коментирани прогнозите относно разпространението на коронавируса и влиянието му върху икономиката, включително и върху борсите. По информация на телевизия CNN през февруари, преди срива Бар е продал акции на обща стойност 1,7 милиона долара. Самият той твърди, че решенията му са основани на общодостъпна информация.

В края на март Министерството на правосъдието и Комисията по ценни книжа и борси на САЩ започнаха разследване на сделките на Бар и няколко други сенатори, имали достъп до поверителна информация във връзка с коронавируса. Според действащото в САЩ законодателство, членовете на Конгреса нямат право да използват тези сведения за финансови облаги.

Сенаторът е продал повече от 30 групи акции между края на януари и средата на февруари, включително в много сектори, които сега са опустошени от епидемията, като например хотелиерство, ресторантьорство и корабоплаване. Като председател на Комисията по разузнаване към Сената на САЩ Бар получава почти ежедневни доклади относно заплахите за националната сигурност на САЩ. Бър защити сделките, като каза, че е "разчитал единствено на публични новинарски информации", за да обоснове решението си за продажба.

Въпреки това той беше разкритикуван за публично омаловажаване на сериозността на вируса, дори когато той тайно продава акции и предупреждава частна бизнес група от Северна Каролина за големите рискове, които крие заразата.

Адвокатката на Бар Алис Фишър заяви през март, че сенаторът приветства разследването от Министерството на правосъдието, като изтъкна, че то "ще установи, че действията му са били уместни". "Законът е ясен, че всеки американец - включително сенатор - може да участва на фондовия пазар въз основа на публична информация, както е сторил сенатор Бар. Когато възникна този въпрос, сенатор Бър веднага поиска от Сенатската комисия по етика да извърши пълен преглед, а той ще сътрудничи на този преглед, както и с всяко друго уместно разследване", коментира адвокатката.

По-голямата част от продажбите на Бар са станали на 13 февруари, точно преди той да изнесе реч пред богатата бизнес група от Северна Каролина за сериозното икономическо въздействие на коронавируса, в момент, когато администрацията на Тръмп публично омаловажаваше заплахата. В аудио запис, с който са се сдобили от Националното обществено радио на САЩ (NPR), той също така казва пред бизнес групата да ограничат пътуванията си. Бър обвини NPR, че "са представили невярно" речта му.

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МВнР на Русия: US разузнаването е замесено в трафик на наркотици

04.07.2020

3479 19
Прокуратурата арестува разузнавач и го обвини за издаване на тайни

10.06.2020

2444 10
Досегашният шеф на US-разузнаването напуска и като посланик в Берлин

24.05.2020

1098 6

Коментари

vrana2

Кокошкар.

peniko

1.7 млн е това, което са намерили да се хванат на първо четене....Те политиците не играят на дребно, баш пък в САЩ. Знаеше се доста от по-рано какво иде (говоря за обикновените хора, не за разни там с достъп до секретна информация) и все пак си драпаха мъ**те до последно .....най-паче за да изкярят по няколко бързи милиона.

mongol_cosmonaut
снимка на mongol_cosmonaut

Ъ-ъ-ъ ...И?

Антей

 

И ние така, както Вас - и какво от това?!

 

Те свободните граждани са се досещали или дори знаели за ОЧАКВАНИ фининсови спекулации с акции и прочие, но се изважда новина - голям компромат, а навярно напълно законна сделка!

Хайде молим, под вол теле търсим ...

 

 

HBK

Не може да не забележим фактът, че сценарият „COVID-19”стана любима тема за дискусия не само в медицинските (епидемиологични, вирусологичн) среди, но и във доста по-широк кръг икономически, социален и дори военен (включително разузнавателен) характер. Не-медицинската информация доби по-голяма стойност от медицинската такава и дори доби форамата на разменна монета.

 

Все по-очевидно става, че безпрецедентните и добре синхронизирани мерки из целия цивилизован свят нямат (почти) нищо общо с декларираната цел – превенция на последиците от COVID-заразата. Декларираната цел и „мерките” са само претекст за преледване на друга цел (или цели) чрез действия, които са социално болезнени и затова трудно-приемливи.

 

Повечето социални дейности (включително военните) почиват на принципа на калкулираният риск. Медицинската професия е единствена, която почива на догмата „Primum non nocere”, въпреки че реалният живот е показал, че съвременната медицинската практика не е в състояние нито да елиминира риска от, нито да лекува (радикално) заболяванията. Ако тази аксиома не се разбира, тогава няма да бъде разбрана и стратегията на „калкулираният риск”. Най-големият враг на концепцията за „доброто” е концепцията за „идеалното”. А то е непостижимо.

 

Следователно: очевидно е, че „мерките” преследват цели за които можем само да гадаем. Факът, че се препоръчват от авторитетни световни организации (не само медицински) внася известно успокоение. Във времена като днешни, без глобални конфликти (със средства за масово поразяване), основните проблеми, които се очертават са: екологични и произтичащите от тях проблеми с намаляващите ресурси (чист въздух, вода, енергетични източници и др). Решението на тези проблеми изисква редукция както на консумацията, така и на популацията (поне част от нея). Разбира се, че подобно лечение е не-хуманно, прекалено спартанско и не-приемливо. Въпросът е какво да се прави? Времето е най-ценния капитал, чиято загуба е невъзвратима.

mongol_cosmonaut
снимка на mongol_cosmonaut

Даскале запази си глупотевините за аудиторията в НБУ-то. Те там са в интелектуалният интервал между амебите и зеленоглавите павиани и тия по-залупените от тях преимуществено селски пръчки и кандидат-членове на ГЕРБ може и да ти поверват. Тука повечето сме чели и други книжки освен Наръчник на младия пропагандатор 5-о изд. Вашингтоня под редакция Шороша и фрее сосайъти фондейшън и тия мантри от там не минават. 

Johnny B. Goode
снимка на Johnny B. Goode

Като ви гледам речника и словореда, най-много Винету да сте прочели.

Victorian

Като ви гледам и вие сте един интелектуалец.

3biri

После китайците им били виновни.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×