Медия без
политическа реклама

Шефът на МВФ: Коронавирусът е сериозна заплаха за световната икономика

04 Март 2020

Eпидемията от коронавирус представлява сериозна заплаха за световната икономика, заяви днес управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиев. Според нея една трета от 189-те страни членки на МВФ вече са засегнати от коронавируса, и са необходими кооридинирани действия за борба с него.

Георгиева  отбеляза, че търсенето намалява в глобален план и в същото време расте предпазливото поведение от страна на инвеститори и потребители. "Шокът от коронавируса е необичаен и влияе върху веригите за доставки и потреблението, като в същото време ограничава и мобилността", посочи Кристалина Георгиева.

Според шефа на МВФ глобалната финансова система е много по-силна, отколкото преди световната финансова криза през 2008 и 2009 г. Георгиева прогнозира, че икономическият растеж в световен план през настоящата година ще бъде под нивото от 2019 г., но все още е трудно да се предвиди дълбочината на влияние на коронавируса.

Най-голямото предизвикателство пред държавите е да осигурят разходи за здравеопазване, включително за доставка на необходимото медицинско оборудване във връзка с вирусната епидемия. Необходими са координирани действия, каза още Кристалина Георгиева.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата