Медия без
политическа реклама

Путин търси в Далечния изток съучастници в Украйна

Руският президент пристигна на държавно посещение във Виетнам, след като подписа пакт за отбрана със Северна Корея

20 Юни 2024Обновена
Путин се хвърли по социалистически маниер в прегръдка с виетнамския президент Тхо Лам
Стопкадър от екрана
Путин се хвърли по социалистически маниер в прегръдка с виетнамския президент Тхо Лам

Руският президент Владимир Путин пристигна на държавно посещение в Социалистическа република Виетнам ден след като подписа пакт за взаимна отбрана с Ким Чен Ун от Северна Корея, който предложи своята „пълна подкрепа“ за Украйна.

Ханой посрещна руския президент и делегацията му с гореща вълна. Към обяд температурата се повиши до 35 градуса, което поради влажността от 63% се усещаше като 42 градуса. Дори облачното време не спаси положението, отбеляза ТАСС. Но въпреки жегата държавните глави бяха в строги тъмни костюми, какъвто е протоколът от времената на социалистическата система.

Путин се хвърли в прегръдка с виетнамския президент Тхо Лам, който го преведе по застлана с червен килим пътека покрай група виетнамски деца и след като изслушаха държавните химни и артилерийския салют двамата започнаха преговори в президентския дворец.

Предния ден Путин и Ким подписаха стратегически договор на среща на върха в Пхенян, който включваше обещание да се притекат взаимно на помощ, ако бъдат нападнати. Кремълската версия за войната в Украйна представя Русия като жертва на агресия от НАТО, което оправдава военната помощ от Северна Корея.

Вашингтон и неговите съюзници обвиняват КНДР, че вече доставя боеприпаси и ракети на Русия за войната й в Украйна, а сделката подхрани страховете за повече доставки.

Държавният департамент на САЩ заяви, че задълбочаването на връзките между Русия и Северна Корея е „от голямо безпокойство“, докато високопоставен украински служител обвини Пхенян в съучастие в „масовото убийство на украинци“ от Москва. 

Виетнам подкрепя Русия в ООН, но не дава вид, че е готов да отговори на нуждите ѝ за военна помощ. Русия бе главен снабдител на Виетнам с оръжия по време на войната му срещу американската агресия през 60-те и 70-те години.

ПО СТЪПКИТЕ

Помощник държавният секретар на САЩ за Източна Азия и Тихия океан Даниел Критенбринк ще направи двудневно посещение в Ханой в петък, за да подчертае ангажимента на Вашингтон за свободен и отворен Индо-тихоокеански регион, съобщи Държавният департамент.

Специалният американски пратеник по въпросите на Източна Азия и Тихия океан "ще потвърди и подкрепата на Съединените щати за силен, независим, устойчив и проспериращ Виетнам и ще обсъди общите цели за министерските срещи следващия месец, свързани със срещата на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН)",  се казва в съобщението.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Путин, КНДР, Виетнам

Още по темата