Quantcast

Медия без
политическа реклама

Председателят на парламента в Канада подаде оставка след тежък гаф

26 Септ. 2023
Рота бе принуден да се оттегли след нацисткия скандал

Председателят на палата на общините на канадския парламент Антъни Рота подаде оставка, защото по време на визитата на Володимир Зеленски в Отава беше поканил 98-годишен украински ветеран с конфликтно минало през Втората световна война. Рота поднесе извинения, съобщи CBC.

По време на визитата на украински президент в залата се оказа 98-годишният Ярослав Хунка, представен от Рота като "украинско-канадски ветеран от Втората световна война, който се е борил за независимостта на Украйна и срещу руснаците". Впоследствие стана ясно, че Хунка е служил в Галиция в 14-а гренадирска дивизия на Вафен-СС, която е отговорна за геноцида срещу евреите. На появата на Хунка на тържественото заседание на канадския парламент остро реагира Полша. Тя поиска незабавно обяснение за случилото се. Украинските гости се разграничиха, като казаха, че нямат нищо общо с поканата на Хунка. Русия също протестира. 

Дивизия "Галиция" е сформирана от жители на Западна Украйна през 1943 г. През юли 1944 г. е почти напълно унищожена в битката при Броди, след което е формирана наново и действа в Словакия, Югославия и Австрия. През април 1945 г. е изведена от СС, преименувана е на 1-ва украинска дивизия и става част от Украинската национална армия. През май войниците ѝ се предават на британските и американските сили, припомня ТАСС.

Рота заяви, че осигуряването на "публично признание" на нациста, е "причинило болка на определени хора и цели общества" - в частност евреи, поляци и други, "преживели нацистки зверства".

Още по темата