Медия без
политическа реклама

Почина един от главните ликвидатори на последиците от Чернобил

Ген.Николай Антошкин е и човекът, който обезпечава изстрелването на единствената руска совалка "Буран"

17 Яну. 2021
РИА Новости

Един от основните ликвидатори на последиците от трагичната авария на АЕЦ в Чернобил през 1986 г. ген.полк. Николай Антошкин почина на 79 години, предава РИА Новости. Той е боледувал от коронавирус и е бил настанен в болница. 

Антошкин е депутат от Държавната дума, герой на Съветския съюз и дори ръководи клуба на героите. Герой е и на Руската федерация.

Той е командвал авиационната група по време на ликвидацията на последиците от аварията в атомната електроцентрала в Чернобил, като лично е участвал в полетите над разрушения енергиен блок. Неговият персонаж го има и в нашумелия през последната година сериал "Чернобил". Именно хеликоптерна група покрива реактора с торби пясък, олово, борна киселина.

Като командир на Централноазиатския военен окръг Антошкин е обезпечавал изстрелванията и кацанията на пилотирани космически кораби, включително полета на единствената съветска совалка "Буран“.

След това той командва Военновъздушните сили на Московския военен окръг, после рководи и фронтовата авиация. През 1997 г. става зам.началник на руските ВВС по бойната подготовка, но след година сам подава оставка. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата