Quantcast
Българка е платила 200 000 евро на мним натовски генерал | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Българка е платила 200 000 евро на мним натовски генерал

Африканци търсят жертвите си в социалните мрежи
4 121
 Pixabay

Масово българки стават жертва на нов вид киберизмама в социалните мрежи, предупреждават от ГДБОП. Измамниците създават фалшиви профили във Фейсбук, с които се представят за американски генерали, и карат жените да им изпращат пари. Комисар  Владимир Димитров от ГДБОП даде пример по БНР със случай от преди няколко месеца, когато българка е била излъгана да изпрати 200 000 евро на онлайн ухажор. 

"Избират да са възрастни жени, които имат общодостъпни снимки. От тези снимки е очевидно, че нямат партньор, или по друг начин се установява, че тези жени биха потърсили някаква виртуална близост с някого. Затова им се представя красивата картина на американски генерал, който от 5 години е в Афганистан или някоя друга държава и търси жена, с която да заживее след приключване на военната му служба. Но му се е случила неприятност, парите му са блокирани и търси помощ.“, обясни комисар Димитров.

Механизмът на измамата е известен - преди да пристъпят към молба за пари към жертвата, мнимите генерали изграждат чувство за близост. "Споделят бъдещи планове как желаят да се преместят в конкретната държава. Изпращат линк към фиктивна банкова сметка, като казват, че имат доверие на жертвата. Дават потребителско име и парола за сайт, който е създаден от тях, за да види жертвата, че в тази фалшива банкова сметка има около 1 млн. долара, спестени от военната служба. Това се прави с цел да се сближат с жената", разказва комисар Димитров.

На по-късен етап измамниците искат от жертвата да им изпрати пари, защото синът на "генерала" имал здравословен проблем, или да се осигури пътуването на този "генерал" до България. Обикновено сумите се изпращат към държави от Близкия изток, Турция, Индонезия, Малайзия. По данни на ГДБОП тези огранизирани престъпни групи за киберизмами работят от африкански държави. 

 

Още

Фалшиво ТЕЛК решение струва между 1000 и 1200 лв.

19.09.2021

1637
ГДБОП разби схема за издаване на фалшиви ТЕЛК решения

17.09.2021

Обновена

1702
Кралица Сорая първа защитава правата на жените в Афганистан

17.09.2021

Би Би Си

1643