Медия без
политическа реклама

Орбан ще направлява ЕС като европейски Тръмп

Лозунгът на унгарското председателство на Съвета на ЕС вещае проблеми на континента

19 Юни 2024Обновена
Виктор Орбан
EПА/БГНЕС
Виктор Орбан

Популисткото правителство на Унгария обяви лозунга на предстоящото си председателство на Съвета на Европейския съюз - „Да направим Европа отново велика“ (МЕГА - от Make Europe Great Again), но отрече подражателство на лозунга МАГА (Make America Great Again) на Доналд Тръмп в САЩ, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

„Това е препратка към едно активно председателство", заяви министърът по европейските въпроси на Унгария Янош Бока. Той очерта програмата и амбициите на Будапеща за шестте месеца начело ЕС от 1 юли.

„Не знам дали Доналд Тръмп някога е искал да направи Европа отново велика", каза той, когато бе запитан за приликата с лозунга на бившия американски президент Доналд Тръмп „Да направим Америка отново велика" (MAGA).

„Не можем да се намесваме в изборите в друга държава, но наистина бихме искали президентът Доналд Тръмп да се върне на президентския пост и да установи мир тук, в Източна Европа", каза Унгарският премиер Виктор Орба през февруари. Още тогава той заимства популярния лозунг на Тръмп, за да опише плановете си за унгарското председателство на ЕС. „Да направим Европа отново велика!" - каза той и допълни: „MAGA там, MEGA тук".

Орбан ръководи националпопулистко правителство и е съюзник на Тръмп. Той е смятан за най-близкия до руския президент Владимир Путин сред 27-те лидери на ЕС. Орбан се опитва да се представи като миротворец по отношение на войната в Украйна, посочва АП.

Европейската комисия замрази милиарди евро за Будапеща поради опасения за отстъпление на правителството от демократичните принципи, а Орбан полага усилия за смекчаване на санкциите на ЕС срещу Русия и отказва плановете на НАТО за по-голяма подкрепа на Украйна. По-рано тази година евродепутатите дори призоваха председателството да бъде иззето от неговото правителство.

Завчера Орбан се оплака в социалните мрежи от начина, по който лидерите на основните партии в ЕС изглежда са си осигурили висшите постове в блока, въпреки че на изборите за Европейски парламент във Франция и Германия крайнодесните имаха сериозни успехи.

„Волята на европейския народ беше пренебрегната", написа Орбан в мрежата Х. Центристките партии, които запазиха мнозинството си в парламента, „не се интересуват от резултатите от европейските избори и не се интересуват от волята на европейците", допълни той.

Председателството на ЕС се изпълнява за половин година на ротационен принцип от страните членки. Постът няма голяма реална власт, но позволява на страните да поставят националните си приоритети на първо място в дневния ред на Европа.

Министърът по европейските въпроси на Унгария Янош Бока заяви, че унгарското председателство ще се съсредоточи върху икономическата конкурентоспособност и растеж, стимулиране на отбранителната индустрия, по-ефективен граничен контрол, разширяване на ЕС според заслугите на кандидатите и „ориентирана към земеделските производители селскостопанска политика".

„Унгарското председателство не обещава чудеса. То обещава шанса за напредък в някои области, както и за промяна в други. Затова нека направим Европа отново велика", каза той.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Орбан, Тръмп